Цветанов: Фокусът при трагедията в Бургас трябва да е върху главния секретар на МВР

10:18, 26 авг 22 / Политика 25 2411 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Фокусът при тагедията в Бургас не трябва да бъде насочен върху ръководството на „Гранична полиция“, а върху главния секретар на МВР. Това коментира лидерът на „Републиканци за България“ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Трябва да бъде анализирано какви действия са предприели Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция „Национална сигурност“. Проблемът не трябва да се търси само в една структура на МВР, а в цялостната система за сигурност“, обяви той.

По думите му мерките, които не са били предприети като превантивно действие, са комплексни. Всичко, което се случва с този автобус, означава, че някой не си е свършил работата, смята той.

Цветанов подчерта, че техниката, закупена за да осигури наблюдение на външната граница на Европейския съюз, не е в изправност.

„Имаме разграждане на системата за сигурност с липсата на технически способности. Командироването на жива сила на тези гранични пунктове от полицейски служители и структури от вътрешността на страната ще създаде друг проблем. Ще бъде провокирано увеличаването на криминогенния фактор и конвенционалната престъпност, коментира бившият вътрешен министър.

 

В отговор на въпрос как системата би могла да бъде изчистена от корумпираните служители, Цветанов даде пример с кадровите решения, които е е взел по време на своето управление.

„Запазих дирекция „Вътрешна сигурност, която има основна функция, за да неутрализираме подобни корупционни практики в системата на МВР. Когато нямаш  интерес към обществени поръчки и  не искаш да прикриваш някого, остави назначените от предшественика ти на възловите позиции“, посочи той.

Цветанов подчерта, че сериозен проблем към днешна дата е и войната между институциите. 

„Личните виждания на най-висшите професионални фигури, които са в системите, създават напрежението. Вътрешният министър и главният прокурор трябва да преодолеят това лично неодобрение един към друг", констатира той.

Бившият вътрешен министър обобщи, че България е загубила своето лидерство в сектора на сигурността.

Според него е изключително важно „да се приведе в известност организираната престъпност с акцент върху каналджийството“. „България и Турция трябва да комуникират интензивно, защото това е един от начините да преодолеем случващото се днес“, заключи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:09, 26 авг 22

Боклука си е боклук изгониха го а сега си дава мнението

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама