Окончателно: Часовете в прогимназията се увеличават

10:52, 26 авг 22 25 2230 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

Дни преди началото на учебната година Министерството на образованието все пак взе решение да увеличи часовете на учениците от 5. до 7. клас. Седмичната натовареност нараства с повече часове по български език и и литература и математика, а за петокласниците и по георграфия.

Именно в 5. клас е и най-голямото увеличение на седмичните часове – плюс 1.5 учебни часа. В 6. клас децата ще имат 1 час повече – по половин час за математика и български език. Още половин час за математика ще имат и седмокласниците. Така общият брой става 32 часа седмично за всички ученици от прогимназиалния етап, пише Mediapool.

Увеличението на часовете е за сметка на по-кратката им продължителност. Те вече ще са по 40 минути, а не по 45, както досега. Препоръката за намаляване на времетраенето дойде от Министерството на здравеопазването.

Намаляват продължителността на часовете в прогимназията

Предложението за по-кратки, но повече часове беше направено с изменения на наредби на министъра на образованието по времето, когато на поста беше акад. Николай Денков. Служебният министър проф. Сашо Пенов до момента избягваше да отговори категорично на въпроса дали все пак ще подпише промените в наредбите. Срещу повечето на брой часове се обявиха от Съюза на работодателите в системата на образованието и от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Мнистър Пенов обаче не зае категорична позиция по въпроса. Той остави решението за след общественото обсъждане на промените в наредбите. А крайният резултат щял да зависи от постъпилите предложения и възражения. Че текстовете са факт стана ясно от публикуването на измененията в „Държавен вестник“.

Сега директорите на училища ще имат 20 дни, за да приведат в действие новите правила.

Очаква се промените да доведат до увеличение с 4 млн. лева годишно на разходите за лекторски възнаграждения или допълване на нормите преподавателска работа на учителите по български език и литература, математика и география и икономика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама