15-годишен сириец карал автобуса с мигранти в Бургас

13:14, 26 авг 22 25 2550 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

15-годишният сириец Омар е карал бракувания автобус с бежанци, който уби вчера двамата полицаи в Бургас,  съобщи БНР. Омар е живеел в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, но е изчезнал оттам в понеделник. Не се знае къде е бил и с какво се е занимавал през тези четири дни. Омар бе заловен вчера в Първомай, пише „Сега“.

На непълнолетния вече е повдигнато обвинение. Наказанието, което може да получи, е между 3 и 10 години затвор. То е по-малко заради възрастта на сириеца, обясни прокурор Соня Петрова от Окръжната прокуратура в морския град.

Това, че именно Омар е карал автобуса, било доказано от ДНК експертиза, както и чрез свидетелски показания и разпознаване. А в атобуса имало общо 47 души, 13 от които - деца. Те седели на местата за пътниците, а не били натъпкани в багажното на рейса, както бе съобщено първаначално. Пътуването им в България започнало от местност на 4 км от граничния пункт „Малко Търново“.

С обвинения са се сдобили още двама сънародници на Омар, които според прокуратурата също са замесени в схемата за трафик на нелегални мигранти. Единият е мъжът, който е настанявал пътниците в автобуса, помел патрулка и убил двама полицаи. Другият сириец пък участвал в закупуването на превозното средство. „Те са задържани са за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест”, каза Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас, цитирана от Нова телевизия. Един от сирийците е с хуманитарен статут, а другите двама – със статут на постоянно пребиваващи у нас.

Един българин също се разследва за съучастие. Все още обаче срещу него няма повдигнати обвинения. Изяснява се дали и как точно той е участвал в престъпната схема. Събират се доказателства за това дали той е купил автобуса от друга страна и го е внесъл в България.

Омар е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021 г. Те обаче не са на територията на бежанския център от няколко месеца, обясни Галя Христова, временно изпълняваща длъжността директор на РЦП - Харманли в ефира на Нова телевизия.

Според правилата на центъра живеещите в него са с вечерен час 22 ч. Омар обаче липса от понеделник. „Когато са извън територията на центъра, ние няма как да осъществяваме контрол на настанените. Това се прави от МВР”, поясни Христова.

Това не е първият път, в който 15-годишният младеж напуска бежанския център за няколко дни. Обясненията му след това обаче били, че е бил при близки в София. Христова отрече досега да са имали съмнения, че момчето се занимава с каналджийство.

В центъра има и друг подобен случай на непълнолетен младеж, който често напуска пределите на бежанския център, каза още директорът и поясни, че по него се работи. 

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти, разкри вътрешният министър Иван Демерджиев пред bTV. Според него обаче не може да се говори за полицейски чадър в случая с тежката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицаи.

„Няма данни да е осигуряван чадър. Предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като ние няма как да наситим всяка улица с полицейски сили. Но има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата. Информацията не е от вчера. От две седмици се работи по оперативни данни. Става дума за служители от средните нива на системата", обясни Демерджиев.

Според него двамата загинали полицаи са се опитали да спрат автбоуса така че пътуващите в него да не пострадат. Ако бяха сложени шипове на пътя, можеше да се стигне до повече пострадали, заяви министърът.

Сред каналджиите освен сирийци има афганистанци, украинци и граждани на Северна Македония, каза още министърът. Ден по-рано той обяви, че започват засилени проверки за такива чужденци. Те ще бъдат или разследвани и съдени, или изгонени, обеща той.

По-строги мерки срещу каналджийството

Трябва да има по-строги мерки срещу каналджийството. Вече сме предлагали такива, ще ги предложим и на следващия парламент. Това заяви директорът на „Гранична полиция” комисар Росица Димитрова пред Нова телевизия. „На 17 август Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лв. за ремонт на оградата по границата ни с Турция и пътищата в района. Работим съвместно и с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex”, каза още Димитрова.

Тя призна, че до нея са стигали сигнали за униформени, замесени в трафик на мигранти и те веднага са предавани на Дирекция „Вътрешна сигурност” за разследване.

Търсим помощ от ФРОНТЕКС

„Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница“. Това каза преди заседанието на Министерски съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.

„Миналата седмица МС прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата от южната ни граница. Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни“, добави премиерът. цитиран от „Сега“.

По думите му при необходимост ще се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама