„Moderna“ съди „Pfizer“ и „BioNTech“ - откраднали им патент за COVID ваксината

20:13, 26 авг 22 25 2300 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Moderna“ заяви, че съди конкурентните производители на ваксини „Pfizer“ и „BioNTech“, като твърди, че партньорите са нарушили нейни патенти при разработването на инжекцията Covid-19, която се прилага на стотици милиони хора по света.

Исковете, подадени както в окръжния съд на САЩ в Масачузетс, така и в регионалния съд в Дюселдорф, Германия, поставят началото на сблъсък между водещите производители на инжекциите Covid-19, които са ключов инструмент в борбата с болестта, пише БГНЕС.

„Moderna“ вярва, че ваксината за Covid-19 на „Pfizer“ и „BioNTech Comirnaty“ нарушава патенти на Moderna, подадени между 2010 и 2016 г., които обхващат основополагащата технология на Moderna за мРНК“, се казва в изявление на компанията.

„Тази новаторска технология беше от решаващо значение за разработването на собствената мРНК ваксина за Covid-19 на „Moderna“ -  Spikevax. „Pfizer“ и „BioNTech“ копираха тази технология, без разрешението на Moderna, за да направят Comirnaty", добави „Moderna“.

Технологията на мРНК, използвана в инжекциите на „Moderna“ и „Pfizer-BioNTech“, се различава от тази в традиционните ваксини, които разчитат на инжектиране на отслабени или мъртви форми на вируса, за да може имунната система да го разпознае и да изгради антитела, съобщи АФП.

Вместо това мРНК ваксините доставят инструкции на клетките да изградят безвредна част от протеина шип, намиращ се на повърхността на вируса, който причинява Covid-19. След като създадат този белтък шип, клетките могат да разпознават и да се борят с истинския вирус.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама