Втора тежка загуба: Волейболистите ни без шанс да продължат на Световното първенство

09:10, 29 авг 22 / Спорт 25 2070 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Волейболистите от националния отбор допуснаха второ тежко поражение на световното първенство в Полша и Словения и практически загубиха шансове за класиране на 1/8-финалите, пише „Сега“. След поражението от „дружина полска“ с 0:3 в откриващата среща от група С в Катовице селекцията на Николай Желязков не успя да спечели дори гейм и срещу тима на САЩ - 20:25, 23:25, 24:26.

MAX Sport ще излъчи световното първенство по волейбол

За разлика от първия двубой срещу световните шампиони, този път „трикольорите“ имаха реална възможност да вземат поне почетен гейм, а евентуално дори и да се борят за първа точка в актива си. Във втората част нашите волейболисти водеха с 22:20, а в третата - с 19:15 и 24:21. Пропилените три поредни геймбола обаче убиха искрицата надежда и американците затвориха мача с първия си шанс.

„Със сигурност сега може да съжаляваме повече, че не спечелихме“, коментира треньорът Желязков пред Sportal.bg. „Няма как да не съжаляваме, защото смятам, че и във втория, и в третия гейм, ние водехме нещата на игрището и бяхме отборът, който игра по-добре. Проблемът беше, че и днес се намери изпълнител на начален удар от другата страна, който да направи серия от точки и ние да изпитаме затруднения да го извадим. Това е положението, за съжаление не успяхме. Жалко е, защото и с труда, който положиха момчетата, не заслужавахме да загубим с 3:0“.

Селекционерът не направи промени в титулярната си шесторка и на полето отново започнаха разпределителят Георги Сеганов, диагоналът Цветан Соколов, посрещачите Александър Николов и Мартин Атанасов и центровете Алекс Грозданов и Светослав Гоцев. Либеро беше Владислав Иванов, а като резерви влязоха Аспарух Аспарухов, Добромир Димитров и Светослав Иванов. Капитанът Соколов стана топреализатор в мача с 15 т. (1 ас, 2 блока), а Аспарухов се включи с 10 т. (1 блок) от пейката. Грозданов реализира 8 т. (4 блока), а Николов добави 7 т. (1 ас).

С най-голям принос за чистия успех на Съединените щати беше Тори Дефалко с 13 т. (2 аса, 1 блок). Матю Андерсън и Аарън Ръсел (1 ас, 2 блока) допринесоха с по 11 т.

Благодарение на победата отборът на САЩ (2-0, 6 т.) оглави класирането в група С и си гарантира участие в елиминациите. В късния мач днес Полша (1-0, 3 т.) излиза срещу аутсайдера Мексико (0-1, 0 т.) и вероятно ще се присъедини към американците като сигурен 1/8-финалист. България (0-2, 0 т.) към момента е на 4-то място в подреждането, а в последния си двубой във вторник излиза срещу мексиканците.

„В момента е много трудно да говоря с каква нагласа ще влезем в последния мач - добави Желязков. - Разочарованието е голямо в момчетата. Ще бъде трудна среща от гледна точка на мотивацията. Важно е след такава загуба да се мотивираме и да дадем най-доброто от себе си. Смятам, че трябва да се опитаме да дадем най-доброто като игра, за да постигнем резултат. Няма да е лесно, отборът на Мексико играе малко особен и нестандартен волейбол, имат и добри изпълнители, така че няма да ни бъде лесно в никакъв случай. Със сигурност има какво да се направи като ротации. Ще проверим и какви теоретични шансове имаме и на база на това ще видим как ще постъпим, но със сигурност ще има промени.“

За втората фаза на Мондиал`22 ще се класират първите два тима от всяка от шестте групи плюс четирите най-добри трети отбора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама