Почина „бащата на Перестройката“ Михаил Горбачов

23:36, 30 авг 22 / Свят 25 2948 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Една от най-влиятелните фигури на ХХ век, „бащата на Перестройката“, човекът с лични заслуги за падането на Желязната завеса, мъжът, който прекрати Студената война без тежко кръвопролитие - Михаил Горбачов, си е отишъл от този свят на 30 август 2022 г., на 91-годишна възраст, съобщават световните агенции.

Михаил Горбачов почина тази нощ след тежко и продължително боледуване“, съобщиха от Централната клинична болница късно във вторник, пише Mediapool.

Първият и последен президент на СССР ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва, на мястото, където са погребани предците му, до съпругата си, съобщава ТАСС, цитирайки източник, който е запознат с желанията на роднините на бившия президент.

Това е човекът, който доведе до разпад СССР, сложи точка на Варшавския договор, оттегли контрола на Москва върху Източна Европа, изведе съветските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен контрол, отключи пазарната икономика, припомня „Дойче веле“. Носител е на множество награди, включително Нобелова награда за мир. Той е недолюбван единствено в Русия заради ускоряването на разпадането на Съветския съюз - събитие, довело до сгромолясване на глобалното влияние на Русия и до ускоряване на икономическия колапс.

Горбачов става генерален секретар на Съветската комунистическа партия и фактически лидер на страната на 54-годишна възраст. По това време той е най-младият член на управляващия съвет, известен като Политбюро, и е смятан за глътка свеж въздух след няколко застаряващи лидери.

С идването си на власт през 1985 г. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред сериозни кризи. Политиката му на гласност или откритост позволи на хората да критикуват правителството по начин, който дотогава беше немислим. Но тя също така отприщи националистически настроения в много региони на страната, които в крайна сметка доведоха до неговия крах, пише БГНЕС.

Горбачов: САЩ станаха арогантни след разпадането на Съветския съюз

На Запад той е възприеман като архитект на реформите, създал условията за края на Студената война. Но в новата Русия, възникнала след 1991 г., той е в периферията на политиката, като се фокусира върху образователни и хуманитарни проекти.

През 1996 г. прави един неуспешен опит да се върне в политическия живот, като получава едва 0,5% от гласовете на президентските избори. През последните години здравословното му състояние се влошава и той ту влиза, ту излиза от болници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама