„Той промени историята“: Световните лидери за Михаил Горбачов

08:18, 31 авг 22 / Свят 25 2087 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на Михаил Горбачов. Първият и последен президент на СССР почина във вторник вечер на 91-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

Почина „бащата на Перестройката“ Михаил Горбачов

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определи като „надежден и уважаван лидер“, изиграл „решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е наследство, което няма да забравим. Почивай в мир, Михаил Горбачов“, написа Фон дер Лайен в Тwitter, предаде БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер „единствен по рода си държавник, променил хода на историята“. Той направи повече от всеки друг за мирния край на Студената война, посочи още Гутериш в изявление, в което каза също: „Светът загуби велик световен лидер, отдаден на мултилатерализма и неуморен защитник на мира“.

Британският лидер Борис Джонсън написа, че винаги се е възхищавал на смелостта и честността на последния лидер СССР при прекратяване на Студената война. Във времената на агресията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният стремеж на Горбачов за отваряне на съветското общество е пример за всички нас нас, каза Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Горбачов, като му благодари за „ангажимента му към мира в Европа“. Той написа, че съветският лидер е бил „човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история“.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Горбачов „човек със забележителна визия“ и „рядък лидер“, който е имал „въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне“.  „Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора“, каза Байдън в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.        

Президентът на Русия Владимир Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, заяви за ТАСС говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. Путин ще изпрати съболезнователна телеграма на роднините и близките му, каза Песков.

Като президент Путин неведнъж се е срещал с Горбачов. Последно е приел бившия съветски лидер в резиденцията си в Ново Огарьово през март 2006 година, на следващия ден, след като Горбачов навърши 75 години. Путин всяка година е изпращал поздравления на Горбачов по случай рождения му ден (на 2 март).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:04, 31 авг 22

.

2 Анонимен 13:04, 31 авг 22

Закопа руския народ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама