Зеленски призова за забрана на руските държавни телевизионни канали в ЕС

08:35, 01 сеп 22 25 2395 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да забрани всички руски държавни телевизионни канали и пропагандисти, с очевидна препратка към служителите в руските държавни медии, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БНР.

Той отправи призивите, говорейки чрез видеовръзка, по време на конференцията „Форум 2000“ в Прага.

Не трябва нито един руски пропаганден разпространител да остава на територията на Европейския съюз. Не трябва нито един руски държавен телевизионен канал да бъде допускан да работи на територията на Европейския съюз, заяви Зеленски.

Очаква се МААЕ да пресече фронтовата линия край Запорожката АЕЦ

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Украйна се очаква да пристигне днес в Запорожката атомна електроцентрала. За да стигне до нея, международният екип трябва да премине през фронтовата линия, но генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че инспекторите са получили гаранции за безопасност и от двете страни.

От украинското военно разузнаване заявиха, че маршрутът се съгласува, като се акцентира на обектите, повредени в резултат на обстрел. В изявлението се посочва още, че възможностите за преминаването на мисията постоянно се влошават заради деструктивните действия от страна на окупационната администрация на близкия град Енергодар. 

В телевизионно интервю украинският министър на енергетиката Герман Галушченко посочи, че въпросът за физическото допускане на мисията до обекта трябва да бъде решен днес, но изтъкна, че не е необходим специален пропуск, както твърдят руските медии, а единственият законен начин за достигането ѝ е през територията на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в Донбас продължават тежките сражения и критикува решението на Европейския съюз да не наложи обща забрана за издаване на визи за руските граждани. Според него Европа е територия на ценностите, а не на примитивното потребление“.

„Целта на обединяването на Европа беше поддържането на мира на континента, работа за спокойното и демократично развитие на европейските държави. Европа не може да стане нравствено глуха и никой от европейските лидери няма да отбележи като последствие от ковида това, че парите не им миришат. Ако има такава глухота и загуба на способността да се различи миризмата на кръв по купюрите, то няма да има Европа, мирна Европа“, изтъкна той. 

ЕС премахва визовите облекчения за руснаци

Припомняме, че външните министри на Евросъюза се споразумяха да преустановят действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия от 2007 г. но не постигнаха единодушие за обща забрана за издаване на руски визи. Руският заместник външен министър Александър Грушко каза, че решението няма да остане без последствия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:14, 03 сеп 22

Този нахалник Зеленски ли ще казва какво да се прави в Европа. Не му стиска да има руски инфо агенции, за да не разкрият лъжите му по света. Аз съм категорично против спирането на руските канали, защото това е заглушаването на свободата на словото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама