С деца на път: Защо е по-добре столчето да е против посоката на движение?

19:20, 01 сеп 22 25 2426 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Децата са най-уязвими при пътуване. Оказа се обаче, че много родители пренебрегват тяхната безопасност. За съжаление статистиката показва, че от началото на 2019 г. до настоящия момент 25 деца са станали жертви на пътнотранспортни произшествия, 873 са пострадали.

От Държавната агенция по пътна безопасност дадоха ценни съвети на родителите за това как да предпазят децата си по време на път.

Колани за бременни

Бременните жени, за които в закона е посочено, че може да се без колан, е важно да се обезопасят. Това става със специални колани, които не притискат корема на бъдещата майка. Именно те могат да предпазят и нея, и бебето при евентуална катастрофа.

Столчетата за деца

При столчетата за деца експертите обясниха, че те трябва да са обърнати против посоката на движение поне до 7-годишна възраст. Коланите трябва да са поставени правилно. Освен това не бива да се прави компромис с цената, когато става дума за безопасността на децата.

Кога детето вече може да се вози без столче?

До достигане на определена височина детето трябва да се вози в столче в колата. Тя е 150 см. На предната седалка може да се сяда при навършване на 12-годшна възраст.

Столче на предната седалка може да има, ако въздушната възглавница е изключена. Най-добре е детското столче да е поставено против посоката на движение. Това е пет пъти по-безопасно при катастрофа.

Санкции при липса на столчета за деца в колата

Глобите за липса на предпазни средства за деца в автомобила са 50 лв. и 6 контролни точки. Може да се санкционира и неправилно монтиране на столчето. 40% от монтираните столчета в автомобилите не отговарят на изискванията, показва изследване на агенцията по пътна безопасност, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама