Полша иска от Германия 1,3 трилиона евро репарации за Втората световна война

17:30, 01 сеп 22 / Свят 25 2576 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полското правителство оцени финансовата стойност на загубите от Втората световна война на 1,3 трилиона евро и заяви, че ще „поиска от Германия да обсъди тези репарации“, предава БГНЕС.

„Това е голяма сума от 6,2 трилиона злоти“, заяви на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия „Право и справедливост“, и добави, че получаването на репарации ще бъде „дълъг и труден“ процес.

„От гледна точка на Германия и като се има предвид, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е приемлива сума за германската икономика“, каза Качински.

Сумата бе съобщена по време на церемония за представяне на доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г.

Поглед назад: Втората световна война - най-големият военен сблъсък в историятa

„Целта на Полша е да получи компенсация за всичко, което германската държава и германският народ са причинили на Полша през 1939-1945 г. Това е нашата цел, която се вписва в концепцията за възстановяване на нормалното функциониране на полската държава“, допълни Качински и подчерта, че няколко десетки държави са получили компенсации от Германия, а Полша - не.

„Германия нападна Полша и нанесе огромни щети“, заяви политикът и посочи, че негативните последици се усещат от страната и до днес. „Германия все още не е платила за престъпленията си срещу Полша“, добави той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама