Зеленски: Русия иска посещението на МААЕ в Запорожие да е безплодна екскурзия

08:48, 02 сеп 22 25 2158 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Русия се опитва да превърне посещението на мисията на МААЕ в Запорожската АЕЦ в безплодна екскурзия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Държавният глава приветства посещението на мисията на МААЕ в Запорожската АЕЦ. Украйна направи всичко, за да се осъществи тази мисия. Но е лошо, че окупаторите се опитват да превърнат тази мисия на МААЕ, която наистина е необходима, в безплодна обиколка на централата. Вярвам, че това ще може да се предотврати”, каза президентът.

Зеленски отбеляза, че делегацията има възможност да направи обективни заключения относно рисковете, възникнали в АЕЦ „Запорожие”. Най-важното е да имаме волята да направим точно определени обективни изводи - постоянен обстрел, присъствие на руски военни и оръжия в централата, издевателства над украинския персонал и опити за предаване на централата на представители на Росатом", които изобщо не са способни на отговорно отношение към такъв обект. Това са причините за заплахите", казва Зеленски, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

Президентът добави, че Украйна има доказателства, че Русия е направила много осъдителни неща, за да заблуди мисията, включително като е сплашила жителите на Енергодар". Окупаторите са принуждавали хората да лъжат представителите на МААЕ, да предават някакви документи, да подписват нещо там, да казват нещо". 

Зеленски призова за забрана на руските държавни телевизионни канали в ЕС

Зеленски заяви, че по време на срещата с генералния директор на МААЕ се е съгласил мисията задължително да бъде придружена от независими журналисти от украинските и международните средства за масова информация. Окупаторите не допуснаха журналистите, а организираха тълпа от свои пропагандисти. За съжаление, представителите на МААЕ не защитиха представителите на независимите медии". 

МААЕ с ключова информация 

Мисията на МААЕ получи ключова информация за ситуацията в атомната електроцентрала за няколко часа с обяснения от персонала, заяви пред репортери ръководителят на делегацията на МААЕ Рафаел Гроси.

„В рамките на няколко часа успяхме да съберем много информация. Основните неща, които исках да видя, видях и получих обяснения. Но работата продължава, което означава, че едва сега започваме", цитира Интерфакс думите на Гроси.

Той също така потвърди информацията, че МААЕ установява постоянно присъствие на обекта. „Представители и експерти на МААЕ продължават да работят в централата. Днес разгледахме много неща, направихме първата оценка и ще продължим да анализираме. Но трябва да знаете, че експертите на МААЕ остават да работят в централата", каза Гроси.

„За мен работата започва сега. Ние (...) направихме първоначалната оценка. Видяхме всеотдайността на персонала на завода, който въпреки доста трудната ситуация и обстоятелства, върши работата си професионално. И това е много важно. И трябва да сме сигурни, че целият свят ще научи за това", каза Гроси.

Запорожската атомна електроцентрала е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Русия контролира централата от 4 март.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама