G-7 се договори за таван на цените на руския петрол

18:50, 02 сеп 22 / Свят 25 2245 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министрите на финансите на страните от G-7 - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония  и САЩ, се договориха да въведат таван на цените на руския петрол, съобщиха „Sky News“ и световните агенции, цитирани от „Сега“.

„Спешно“ се пристъпва към въвеждане на ценови таван за вноса на руски петрол, тъй като индустриалните сили се стремят да засилят санкциите срещу Москва.

„Ангажираме се спешно да работим по финализирането и прилагането на тази мярка, заявиха в изявление финансовите министри, без да уточняват размера на ограничението.

„Стремим се да създадем широка коалиция, за да постигнем максимална ефективност, и призоваваме всички държави, които все още се стремят да внасят руски петрол и петролни продукти, да се ангажират да го правят само на цени, равни или по-ниски от горната граница на цените“.

Това означава забрана на финансирането и застраховането на доставките на руски петрол, ако се продава над договорената цена

Още не е ясно каква ще е тази цена и кой ще я определя. Заедно това G-7 обяви, че ще забрани услугите по транспортиране на руски петрол по вода, ако се продава над установения таван. 

G-7 призовава петролодобивните страни да увеличат добива си, за да снижат колебанията на пазарите. Идеята за таван на цените на петрола е добра, само ако към нея се присъединят и Индия, и Китай, коментират експерти.

По-рано днес прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да сътрудничи на непазарна основа със страните, които въвеждат таван на цените на петрола, който ще поеме в друго направление. Подобно изявление направи и Дмитрий Медведев, който е зам-ръководител на Съвета за сигурност, че същото се отнася и за газа. Очаква се по-късно днес G-7 да се споразумеят и за таван на цената на газа. 

ЕС ще въведе таван за петрола на 5 декември, е известно от по-рано. Сега се обсъжда да се въведе таван на цените електричеството. В Западна Европа е много разпространено производството на ток от газови централи. По тази причина се планира да се отдели цената на тока от цената на газа, тъй като високите й стойности в момента обогатяват неимоверни онези, които не произвеждат ток от газ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама