Радев от наводненото село: Ето резултатите от климатичните промени

11:58, 03 сеп 22 / Политика 25 2830 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Виждате какви са резултатите от климатичните промени. Не можем да си затваряме очите пред истината. Дирекции за аварийни помощи трябва да има в други центрове в страната. Това заяви президентът Румен Радев от наводненото село Каравелово.

Той обясни, че трябва да се осигури вода и храна за останалите без покрив и добави, че трябва да се започне с описването на щетите.

Поне 200 са наводнените къщи в Карловско след тежките порои

Трябва да има засилена охрана, за да не се допуснат кражби от домовете на хората. Междуведомствената комисия трябва да се погрижи тези щети да бъдат покрити“, добави президентът, цитиран от bTV.

Продължава евакуацията на жители от няколко села в региона, като в работата се включиха екипи на МВР, Министерство на отбрана и Столичната община.

Стопани могат да подават заявления за подпомагане

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес - 3 септември 2022 г. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, съобщиха от земеделското министерство.

„Обръщаме внимание, че заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите. Земеделските производители със 100% пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие”, посочват още от ведомството.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама