„Културно-историческото ни наследство не струва и стотинка за олигарсите“

12:04, 04 сеп 22 / Политика 25 2656 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и стотинкакогато насреща ви застанат олигарси и техните кметове. Това коментира пред БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Още миналата година кметът на Пловдив е дал разрешение за т.нар. безопасност и здраве поръчка, която означава, че той разрешава срутването на сградата”, посочи той.

Минеков изрази предположение, че след като в предишен период сградата от Тютюневите складове в Пловдив „не е била докосната”, е трябвало да се случи така, че точно в периода, когато той е служебен министър, тя да бъде съборена.

„Явно, че целта е била не само това да се случи, но това да бъде и един жест, насочен към служебното правителство. Бях предупреден, че собствениците разполагат с 11 медийни сайта, които обработват мнението в Пловдив, а отчасти и в София, което беше нещо и като закана”.  

Минеков не спаси Тютюневия склад в Пловдив

Проф. Минеков цитира разследване на „Биволъ”, според което съборената сграда е собственост на „едни известни производители на ракия, които са били твърде близко до партия ГЕРБ”.

Воювам с действащия Закон за културно наследство от 2009 г.”, изтъкна Велислав Минеков. По думите му, ако някои от досега направените предложения за промени в закона са влезли в Народното събрание, „това нямаше да се случи”.

„На този закон основният му сакатлък е по отношение на недвижимото културно наследство”, категоричен е служебният министър на културата.

„Побеждава „добрият капитал”, побеждава новата ни буржоазия. Те побеждават, защото правят така, че в Народното събрание да няма решения, които са насочени срещу тях. На това се дължи този куц закон. На това се дължи огромната, странна колекция на Васил Божков. Всичките тези палежи, които не бяха само в Пловдив. Зад тези палежи стоят бизнес интереси”.

Никой не гледа сериозно от политиците към Министерството на културата и към този закон. Това е бедата. Поради този закон съществуват безобразия, които са неизмерими. Едно от тях е иманярството. България по данни на Европол всяка година изнася между 60 000 и 90 000 обекта, наречени културна ценност. Имаме и велики колекционери, които използват този закон по най-неправилния начин“, каза още Велислав Минеков.

Министърът на културата посочи, че през последните месеци е бил „изключително тих, обладан от надежди и доверчив“, но със сформирането на новия парламент няма да бъде такъв - ще бъде „изключително неприятен и агресивен“, защото „явно не става с добрина“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама