Издават лични карти на място в наводнените села

15:29, 05 сеп 22 25 2342 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията. Това коментира в ефира на Нова телевизия министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той се надява, че впоследствие ще има и по-сериозна реакция.

Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата - да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието“, посочи още той. По думите му няма забавена реакция и на местата, откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено. „Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали“, уточни той и подчерта, че още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. „Показахме, че държава има и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени, заяви Стоянов и допълни, че няма места, които да са недостъпни.

Според него разчистването, за да бъдат отворени най-важните артерии, ще отнеме седмици. Стоянов каза, че е изкарана цялата възможна техника, която се намира близо до карловските села. „При поискване - ние реагираме мигновено. Има я и работната ръка. Но техниката не може да се влезе в средата на селото, докато липсват подходи, подчерта министърът.

Поне месец-два ще разчистват от наводнението в района

В същото време главен комисар Николай Николов - директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обяви в ефира на БНТ, че 6 са най-засегнатите населени места от наводненията. 5 са в община Карлово и Трилистник. До всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът вече е възстановен навсякъдеПрогнозира обаче, че ще отнеме 1-2 месеца за разчистването на щетите, а чак догодина по това време да бъде възстановена инфраструктурата.

Главен комисар Николов заяви, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.

Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети, отбеляза той. По думите му точно такова бедствие не може да бъде предотвратено. „Усещайки промените на климата, трябва да се приспособяваме. Трябва да има предварително планиране на урбанизираните територии, да има стабилност на сградите. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкова лошо, колкото се твърдеше. При един такъв потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи активно със застрахователите, допълни още главен комисар Николов. „За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства“, посочи още той.

Комисар Николов заяви, че националното следствие ще даде отговор за причините и дали има виновни хора, които трябва да понесат своята отговорност. „Такова бедствие не се случва всяка година. Нашите диги са изчислявани на стогодишна вълна, а тук говорим за 200-500 - годишна вълна, допълни той.

136 в момента са доброволците, които помагат на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и т.н. Желаещите да помагат са много“, изтъкна той, но пдчерта, че някой трябва да ги ръководи, за да казва какво да правят.

В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването. Днес ще се включат и „Автомагистрали с нова, съвременна техника. „Нашите усилия се усилват и ще се справим“, каза той. Според него най-важното в момента е да се предостави храна на населението и на болните хора, които имат нужда от помощ и лекарства.

Пострадали от наводненията ще получат по половин минимална заплата

Нямало незаконна или прекомерна сеч в Карловско

Според земеделския министър Явор Гечев нямало незаконна или прекомерна сеч в района, но ще има проверки за това от Агенция по горите и други институции за 10 години назад. За провеждането им щяло да се взема информация от местното население. Той смята, че коритата на реките не са били достатъчно почистени. „Може би ни липсва организация и култура да живеем с подобни бедствия“, смята той. Гечев отбеляза, че в Трилистник имало хора, които не искали да напускат домовете си. Явор Гечев потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целия Трилистник.

Той припомни, че първоначално в Плана за възстановяване е имало предвидени 1,1 млрд. лв. за напояване и отводняване, но след тези средства са отпаднали. „Екипи вече изнасят умрелите животни. Много територии с зеленчуци са поразени“, информира още земеделският министър в ефира на БНТ.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет ще осигури необходимите средства. Малките стопани също да описват щетите“, каза още той. Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им. От МЗ ще съдействат максимално на хората.

По думите му бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци.

Издават лични карти на място в наводнените села

Служители на паспортната служба към Районно управление-Карлово тръгват по домовете в три села, тежко пострадали от наводненията. Лични документи ще могат да се издават на място в Слатина, Богдан и Каравелово, които най-сериозно са засегнати от наводненията през последните дни, съобщиха от МВР. 

Преносимата биометрична станция ще се използва в съответните кметства, от където предварително следва да бъдат предоставени списъци с желаещите. Изготвените лични документи също ще се носят на място.

Два пъти повече тежка техника на терен в наводнените села

В най-тежко пострадалите от наводненията села в Карловско от днес работи два пъти повече техника, спрямо предходните дни. Имаме допълнително включване и на доброволци, които помагат на армията за разчистването на домовете и улиците, за укрепване на дигите и за обезопасяване на критичната инфраструктура. Това съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев на брифинг в едно от най-пострадалите от наводненията села - Слатина, съобщиха от общината.

Областният управител обясни, че 50 метра от дигата са отнесени от придошлите води и сега се възстановяват, за да бъдат предотвратено ново преливане. По данни на кмета на Карлово Емил Кабаиванов всички бедстващи хора са подслонени. За тях са готвят ежедневно 300 порции храна, които им се раздават по местата, където са настанени. На този етап е осигурена вода – 300 000 бутилки от 1.5 литра, но ще е необходима още, защото редица населени места продължават да са без вода или, ако има, тя не е годна за пиене. От днес работят и двете комисии, които описват щетите, нанесени на къщите и инфраструктурата на населените места.

„Бих искал да помоля за малко търпение хората от пострадалите населени места. По предварителни разчети ще са ни необходими поне две седмици, за да можем да разчистим пораженията“, апелира областният управител. По предварителни разчети водата е довлякла над 10 000 куб. м земна маса, още толкова дървета, някои направо с корените. Цялата тази маса трябва да бъде разчистена и извозена, дърветата - извлечени и нарязани. „Колкото и сили да средоточим – техника и хора, ще ни е необходимо време“, обясни Ангел Стоев.

По данни на ОД на МВР до този момент няма сигнали за посегателство на наводнените домове от страна на крадци. Селищата се охраняват денонощно от патрули на РПУ-Карлово, подпомогнати от Пловдив. Силите на МВР са насочени към селата Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново, Розино и
Столетово.

Пловдивско село е под вода

В Сопот искат повече цистерни, от 72 часа нямат вода

Междувременно водоснабдяването остава проблем, въпреки че екипите на ВиК работят денонощно. Приоритетно се работи за преодоляване на авариите в Сопот и Карлово, които вече четвърти ден са без вода. По разпореждане на областния управител е изпратена допълнително техника, която да помага на ВиК. „Дори и да потече вода в чешмите, тя не бива да се пие, докато не мине през две проби и не се оповести официално, че е годна за пиене“, подчерта областният управител.

Кметът на Сопот Деян Дойнов алармира, че градът от 72-часа е без вода и поиска проблемът бързо да се реши. Според него водоноските в общината са прекалено малко и не могат да осигурят необходимите количества вода за хората. Той призова за спешни мерки, за да се предотврати хуманитарната криза.Хората са готови на гражданско неподчинение, предупреди кметът в ефира на Нова телевизия.

И още помощи

Създадена е организация и социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата в нейния максимално допустим размер. На хората от най-тежко пострадалите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни продукти. След като бъдат подадени данни за щетите във Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, предстои комисията да излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лв. във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Общинските служби „Земеделие“ приемат заявления за щети от земеделците, включително в почивните дни. Екипи на Напоителни системи са на терен, като е направен оглед на всички съоръжения по течението на реката. Извършва се и проверка за сечите в района.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама