Лиз Тръс ще бъде новият премиер на Великобритания

16:50, 05 сеп 22 / Свят 25 2432 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Британската външна министърка Лиз Тръс бе избрана за лидер на Консервативната партия, предаде Би Би Си. В заключителния етап на надпреварата Тръс победи опонента си - бившият финансов министър Риши Сунак, с 21 000 гласа, предаде „Дейли мейл“.

Двама министри на Джонсън ще се борят за поста му

Това на практика означава, че тя ще бъде новият британски премиер и ще стане приемник на Борис Джонсън на поста министър-председател, предаде БТА.

Лиз Тръс получи 81 326 гласа, а Риши Сунак – 60 399. Така Тръс печели 57% от гласовете - най-ниската победа при сегашната система за избор на лидери на торите. За сравнение - Борис Джонсън (66%), Джеймс Камерън (67%) и Дънкан Смит (61%) получиха по-високи проценти, предаде БГНЕС.

Тръс, която понастоящем е министър на външните работи, ще бъде повишена в премиер утре, когато Борис Джонсън се оттегли от поста. Тя ще стане третата жена министър-председател на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и Тереза Мей.

„Ще реализирам смел план за икономически растеж“

„Ще реализирам смел план за намаляване на данъците и за стимулиране на икономическия растеж. Ще работя по енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на обикновените хора, а също така и с дългосрочните предизвикателства в сферата на енергийните доставки“,  обяви Лиз Тръс след победата си.

Тръс произнесе реч, в която благодари на онези консерватори, които са я подкрепили на вътрешнопартийните избори, които нарече едно от най-дългите интервюта за работа в историята“, предаде bTV.

 

Тя увери торите, че като техен лидер ще изпълни това, което партията е обещала на гласувалите на последните избори.  Тръс подчерта, че нейната кампания е била на консерватор и че ще управлява като консерватор. Тя изрази увереност, че намеренията ѝ отговарят на очакванията на британската общественост.

Смяна на властта на „Даунинг стрйит“ 10

Лиз Тръс ще встъпи в длъжност като премиера на Великобритания в сряда.  Утре тя ще пътува до Балморал, където ще има аудиенция при кралицата и ще се срещне с Борис Джонсън за предаването на властта. По-късно вечерта тя ще направи обръщение към страната, в което ще благодари на членовете на партията на торите, че са гласували за нея, и ще изложи надеждите си за своя мандат на власт. Денят ще бъде много натоварен за Тръс, която също така ще определи окончателно министрите в своя кабинет.

Предисторията

Борис Джонсън обяви, че ще подаде оставка на 7 юли, след поредица от скандали, включително разкриването на многобройни нарушения на собствените му правила за локдаун в пандемията. Противоречието, което окончателно го потопи, беше разкритието, че е повишил Крис Пинчър за заместник-отговорник на кабинета, въпреки че е знаел за твърденията за сексуални нарушения по отношение на множество мъже.

Ключовите членове на кабинета му - Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид - напуснаха постовете си, което предизвика вълна от над 60 оставки в цялото правителство и направи позицията на Джонсън незащитима.

Кампанията за лидерство официално започна на 12 юли, като осем кандидати получиха необходимата подкрепа от 20 свои колеги депутати. Депутатите гласуваха в пет кръга, като Риши Сунак бе лидер в парламента. Той обаче не беше толкова популярен сред редовите членове на ръководството на торите, които имаха право да решат за последните двама кандидати.

Коя е Лиз Тръс?

Допреди една година, когато Борис Джонсън назначи Тръс за министър на външните работи, 47-годишната политическа фигура всъщност беше по-известна само на членовете на Консервативната партия. Това е учудващо, тъй като Тръс е един от малкото министри, които заемат правителствени постове без прекъсване от 2012 г. насам, а от 2014 г. - дори с ранг на кабинет. Това, че тя успя да оцелее първо при смяната на Дейвид Камерън с първото правителство на Тереза Мей, а след това и при партийните чистки при Борис Джонсън, само по себе си е постижение. Критиците го обясняват с дългия ѝ незабележителен профил, а поддръжниците - с качеството на работата ѝ в правителството.

Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества отново в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години и има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс Тръс определя като свой политически извор по време на предизборната кампания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама