Не от емоции, а от факти има нужда народът: Янев с нов гаф 

15:20, 07 сеп 22 25 3028 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като двамата коалиционни партньори Стефан Янев и Стефан Софиянски се разминаха относно поста „Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?“ дали е плод на хакерска атака или не, вчера от „Български възход“ отново допуснаха гаф. 

„Защо тръбата е цяла“: Софиянски оправда статуса на Янев с хакерска атака

Бившият служебен премиер се опита да иронизира Софиянски като публикува внушителна снимка от протест в Прага и написа: „И на тези явно са им хакнали фейсбука...“. Отново без никакъв контекст.

Оказа се обаче, че Стефан Янев или администраторът на Facebook страницата му, не борави съвсем умело с фактите. Въпросната снимка далеч не е нова – заснета е на 4 юни 2019 г. по време на най-големия политически протест след падането на комунизма. Тогава близо 120 000 души се събраха в чешката столица и поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш. Недоволството им тогава бе провокирано след проект за доклад на Европейската комисия, в който Бабиш се разследва за измама с европейски субсидии и конфликт на интереси. 

Ако съдим по тезите на Янев относно темите, които се очаква да бъдат в основата на предизборната кампания - доставките на газ от „Газпром“ и военната помощ за Украйна, вероятно е искал да направи препратка към демонстрацията от преди броени дни (4 септември) в Чехия. Тогава близо 70 000 души настояха за ново споразумение с „Газпром“ за продължаване на доставките на руски газ и за прекратяване на изпращането на оръжия към Украйна.

Снимка от протеста в Чехия от 4 септември; ЕПА/БГНЕС

Броят на протестиращите безспорно отново е внушителен, с разликата обаче, че на снимката от Вацлавския площад, която е публикувал лидерът на „Български възход“ се виждат освен националния флаг на Чехия и знамена на ЕС, а поводът за недоволството на гражданите няма никакъв русофилски нюанс. Не стана ясно и защо Янев прави намек към коалиционния си партньор, с когото заедно ще се борят за народната любов на изборите на 2 октомври. Особено след като е видно, че думите на бившия столичен кмет за хакерската атака бяха просто нескопосан опит да оправдае абсурдния пост на своя политически другар, който не бе разбран дори от видни журналисти и политолози. 

Поредният му гаф възмути и потребителите на социалната мрежа, които също отбелязаха, че снимката е от 2019 г. Други обаче все пак се усъмниха, че профилът му наистина е хакнат. „Профилът на ген. Янев определено изглежда като хакнат. Върнете ни предишния генерал, извънземни гадове!“, пише един от потребителите. Някои пък заподозряха, че някой друг поддържа страницата на бившия служебен премиер и го посъветваха веднага да го уволни, защото после щяло да е късно. 

Не липсваха ирония и препратки към предния пост на Янев: Защо снимката е от 2019? Защо хората там са за Европа, а не за „Газпром“;  „Какво ли има предвид кандидатът Янев с тази стара снимка? Защо тръбата е празна? Или е пълна?“; „Защо знамето на Чехия е цяло? Защо снимката е от 2019-а?“; „Посланията стават все по-енигматични. Или е висока интелигентност или деменция…някой разбра ли защо тръбата е цяла?!“; „Чувал съм че екстракт от гинко билоба помагал за такива състояния“; „Защо поствате? Защо, наистина?“; „Самоиронията трябва да бъде забавна, а не тъжна, както в случая“.

Дали някой стои зад Facebook публикациите му или те са продукт на негови пориви на недоволство, няма как да знаем. Факт е обаче, че в период на кампания всеки знак, който дават политиците е от огромно значение и се взима под особено внимание. Именно затова постовете му в последно време не играят в негова полза. Защото народ, който дълго време е бил лъган, трудно би доверил управлението на държавата на политик, който си борави по-умело с емоциите, отколкото с фактите. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама