България отпадна от Евробаскет 2022

19:36, 07 сеп 22 / Спорт 25 2322 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българският национален отбор по баскетбол за мъже допусна загуба с 80:89 от състава на Белгия в последния си мач от Група А на европейското първенство в Тбилиси. Поражението остави селекцията на Росен Барчовски извън местата за продължаване към елиминационната фаза на Евробаскет 2022.

България победи Грузия и мечтае за осминафиналите на Евробаскет

Срещата в „Тбилиси Арена“ започна равностойно, като българският тим бе по-нападателният, а този на Белгия предимно се защитаваше и разчиташе на скоростни контраатаки. Противно на двубоя с Грузия, Дий Бост и Александър Везенков не бяха много резултатни в стрелбата си за три точки, като едва четири от десетте им опита да отбележат отдалеч бяха успешни. Разликата в първите десет игрови минути бе в полза на „лъвовете“ до финалната сирена, когато при резултат 19:17 в полза на България, гардът на белгийците Ретин Обасохан вкара от трите точки и даде преднина за своя тим с една точка – 20:19 т., предаде БНТ.

„Червените дяволи“ стартираха по-агресивно втората част и след тройка в началните секунди увеличиха преднината си на 23:19 т. България успя да изравни резултата с тройка на Везенков и наказателен удар, реализиран от звездата на националния ни тим. С това българинът записа 12 точки си и стана първият баскетболист на паркета с двуцифрен точков актив. Тройка на Максим Де Зеу и успешна стрелба за 2 точки от Мануел Лекомт дадоха 5 точки преднина на Белгия при резултат 28:23, което наказа селекционера Росен Барчовски да вземе техническо прекъсване. Паузата не помогна на тима ни, който изпитваше затруднения в нападение и повече от две минути нямаше отбелязан кош, а разликата остава 5 пункта в полза на белгийците – 30:25 т. Три минути и 17 секунди преди полувремето „сушата“ за България приключи с тройка на Чавдар Костов, дошла след асистенция на Дий Бост и 28:32 в полза на съперника. Успешна стрелба на Исмаел Бако покачи разликата на 36:28 т. за „червените дяволи“, а Барчовски взе втори таймаут заради лошия преход от атака в защита на нашия тим. Организацията на България в нападение продължи да бъде незадоволителна и втората част приключи с 11 точки пасив за „трикольорите“ при резултат 41:30 в полза на Белгия.

Огромен скандал на Евробаскет

България излезе преобразена в третата част, като отлични действия в атакуващ план на Димитър Димитров и Павлин Иванов позволиха на „лъвовете“ да стопят 11-те точки изоставане и да изравнят резултат при 47:47 т. Равенството продължи да властва до финалните три минути – 52:52 т., след няколко успешни стрелби за две точки от фаул на Александър Везенков и Дий Бост. За момент България повече с 55:52, но Белгия продължи да бъде максимално ефективна в нападение и отново натрупа аванс от 7 точки – 62:55. Везенков намали изоставането на България на 5 пункта след две отлични стрелби от два наказателни удара. С това българинът оформи поредния си дабъл-дабъл с 20 точки и 10 борби. Предпоследната част завърши при резултат 66:60 в полза на играчите в „черно-червени“ екипи.

Възпитаниците на Росен Барчовски успяха да намалят изоставането си на 5 точки при резултат 67:72 след изиграването на началните две минути и половина от решителната последна част на мача. Тройка на Джонатан Табу покачи аванса на белгийците на 8 точки след успешна стрелба от седмия метър и 75:67 т. „Лъвовете“ преполовиха разликата в средата на частта след напористи действия в нападение и успешна стрелба на Везенков от фаулове. Силите на българския състав не стигна за обрат и „трикольорите“ отстъпиха с 80:89 точки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама