82 станаха жертвите на земетресението в Китай

11:56, 08 сеп 22 / Свят 25 2151 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хиляди спасители се опитват да достигнат до откъснати села и квартали в Китай, където броят на жертвите на мощното земетресение нарасна до 82. Китайските власти използват безпилотни самолети, сателити и хеликоптери, за да създадат „канал на живота“ за достигане до откъснатите райони в югозападната провинция Съчуан, която беше засегната от земетресение с магнитуд 6,8 в понеделник.

Последните данни, споделени от китайския ежедневник „Global Times“, показват, че броят на загиналите в засегнатите от земетресението райони на тибетския автономен район Гарзе в Съчуан се е покачил до 82 души. Над 250 души са ранени.

Провежда се интензивно издирване на изчезналите жители, съобщи анадолската агенция.

65 жертви след земетресение в Китай

По данни на Китайския център за сеизмични мрежи земетресението е засегнало окръг Лудинг в Тибетския автономен район Гарзе на дълбочина 16 км в понеделник следобед. Това е най-смъртоносното земетресение след земетресението през 2008 г., когато загинаха хиляди хора. Същата провинция беше засегната от друго силно земетресение през 2017 г., при което загинаха 25 души.

Над 10 000 спасители, включително войници, полицаи, пожарникари и медицински персонал, подкрепени от девет хеликоптера, участват в спасителните и помощните операции.

Китайските власти са използвали поне 10 сателита, за да локализират хората в откъснатите региони, като над 50 000 други са били преместени на по-безопасни места.

Слаби вторични трусове разтърсиха много райони около окръг Лудин.

Земетресението нанесе сериозни щети на къщи, исторически обекти, пътища, водни съоръжения и водноелектрически централи и засегна електроснабдяването и телекомуникациите. Вследствие на земетресението е пострадал и 104-годишен исторически обект, където е живял и провеждал срещи покойният китайски лидер Мао Дзедун, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама