Радев разговаря с „Лукойл“

14:40, 08 сеп 22 / Политика 25 2243 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Договорихме се с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Това каза президентът на нефтената компания „Лукойл“ Вадим Воробьов преди срещата с държавния глава Румен Радев на „Дондуков 2“.

Воробьов даде заявка и за това, че в началото на следващата година е редно да се създаде работна група, която да се занимава с проблемите след влизането в сила на ембаргото на Европейския съюз върху руския нефт - от 1 декември.

В последните няколко дни членове на правителството и мениджъри на компанията проведоха редица срещи, на които се набелязаха мерки, за да осигурим с възможности вътрешния пазар. В компанията виждаме бъдещето, разделено на три периода - 1 декември, когато влиза в сила ембаргото върху руския нефт; от 5 декември до края на 2024 година - периодът на действие на санкциите; и третият период - как ще се развива вътрешният пазар, като се има предвид „Нефтохим“ Бургас, след 2024 година. За целта ние изработихме мерки за поддържане на икономическата стабилност", посочи директорът на „Лукойл“, цитиран от dir.bg.

Той подчерта, че тяхната компания работи повече от 20 години на българския пазар и смятат, че могат да бъдат препоръчвани като сериозен партньор.

Високите цени на горивата водят до поскъпване на всички стоки

От своя страна президентът Румен Радев посочи, че високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и че водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за хората, но и за производителя.

„Считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е добра възможност да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител, като се следват пазарните механизми“, заяви държавният глава. Той допълни, че „Лукойл“ е не само важна част от българската икономика, но един от основните работодатели, също основен производител на горива и притежаващ преобладаващ дял от пазара.

Митрофанова отиде в „Лукойл, преди „Лукойл да отиде при президента

Няколко часа преди срещата автомобилът на руския посланик Елеонора Митрофанова беше засечен пред централата на „Лукойл България“ в София. Не е ясно какво е правила тя в иначе частната петролна компания, собственост на Литаско СА-Швейцария, пише Offnews.bg.

Митрофанова зад Радев на честванията за Съединението

„Лукойл“ е втората по големина нефтодобивна компания в Русия, след „Газпром“. След началото на войната в Украйна главният изпълнителен директор Вагит Алекперов бе санкциониран от Австралия, Великобритания и Канада, след което подаде оставка от поста, а акциите на компанията се сринаха, пише Клуб Z.

Новият президент на компанията е Вадим Воробьов, който също работи в „Лукойл“ от две десетилетия насам.

Само преди седмица председателят на Съвета на директорите на „Лукойл“ Равил Маганов загина при предполагаемо „падане от прозореца“ на болница в Москва, в която се е лекувал от сърдечно заболяване.

И Гълъб Донев се срещна с „Лукойл“

И министър-председателят Гълъб Донев се срещна с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“. В рамките на разговора в Министерския съвет бяха обсъдени възможности за овладяване на инфлационните процеси и мерки за стабилизиране на икономическата среда в страната, съобщиха от правителствената служба.

Премиерът Донев акцентира върху цените на горивата като ключов фактор за развитието на стопанския живот и за потреблението. Съвместно с представителите на „Лукойл“ бе изразена позицията, че е от съществено значение да бъдат разгледани всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители. Това ще е важна стъпка за постигането на по-благоприятна за всички икономическа среда в България.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Браво на Радев 08:53, 10 сеп 22

Трябва да се преговаря, че то някои вестници барабар с пишман политика Ог. Минчев удариха дъното

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама