Европа преживя най-топлото лято в историята си

16:30, 10 сеп 22 / Свят 25 1932 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лятото на 2022 г., белязано от жеги и голяма суша, свързвани с глобалното затопляне, е най-топлото, регистрирано в Европа, съобщи АФП, позовавайки се на европейската служба „Коперник“.

Средните температури са „най-високи, както за м. август, така и за цялото лято“, като надхвърлят с 0,4 градуса за трите месеца тези от 2021 г., когато е предишният рекорд, отбелязват в комюнике от службата за промените в климата „Коперник“. За периода 1991 г. - 2000 г. те надхвърлят средното за сезона с около 1,34 градуса Целзий. Температурите през август са рекордни - с 1,72 градуса Целзий над средното за периода 1991 г. - 2000 г., пише БТА.

„Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари“, казва в изявлението си Фрея Вамборг, главен учен в европейския институт.

Сушата и пожарите в много части на Европа се отразиха на обществото и природата по различни начини“, отбеляза тя и припомни, че „предишният рекорд беше само на една година“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама