Чарлз III е новият крал на Великобритания

21:14, 08 сеп 22 / Свят 25 4031 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Принц Чарлз е новият монарх на Великобритания. Най-големият син на кралица Елизабет II принц Чарлз ще заеме поста ѝ на крал на Великобритания, пише Би Би Си.т Кларънс хаус потвърдиха, че той ще приеме името крал Чарлз III.

Как ще се казва той?

Той не е единственият, на когото предстои смяна на титлата. Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си - херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогиня на Корнуол.

Почина кралица Елизабет II

Нова титла ще има и за съпругата на Чарлз, чиято пълна титла ще бъде кралица-консорт. Това е  терминът, използван за съпругата на монарха.

По рано днес Нейно Височество почина на 96-годишна възраст. След като кралица Елизабет II наследи трона от баща си крал Джордж IV, принц Чарлз се превърна в престолонаследник.

Официални церемонии

През първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това става в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет по присъединяването.

Той е съставен от членове на Тайния съвет - група от висши депутати, бивши и настоящи, и пиъри, както и някои висши държавни служители, върховните комисари на Британската общност и лорд-кмета на Лондон.

Теоретично над 700 души имат право да присъстват, но предвид краткото предизвестие действителният им брой вероятно ще бъде много по-малък. На последния Съвет за присъединяване през 1952 г. присъстваха около 200 души.

Какво следва след смъртта на британската кралица?

Кралят традиционно не присъства.

По време на заседанието лорд-председателят на Тайния съвет (понастоящем депутат Пени Мордаунт) ще обяви смъртта на кралица Елизабет и ще прочете прокламация на глас.

Формулировката на прокламацията може да се променя, но традиционно тя представлява поредица от молитви и обещания, в които се изразява признателност към предишния монарх и се обещава подкрепа за новия.

След това прокламацията се подписва от редица високопоставени лица, включително министър-председателя, архиепископа на Кентърбъри и лорд-канцлера.

Както при всички тези церемонии, ще бъде обърнато внимание на това, което може да бъде променено, добавено или осъвременено в знак на новата ера, пише bTV.

Koй е принц Чарлз?

Принц Чарлз е роден на 14 ноември 1948 година в Бъкингамския дворец в Лондон. Първороден син на кралица Елизабет Втора и принц Филип, той е 21 - ият принц на Уелс. Носител е на множество други титли. Получава образованието си както в домашни условия, така и в частни училища.

След завършване на средно образование следва в Кеймбриджкия университет отначало Археология и антропология, после История. Прекарва и един семестър в Уелс, където изучава Уелски език и история. Дипломира се през 1970 година като бакалавър по изкуствата и така става първият член на кралското семейство с университетско образование.Става и магистър по изкуствата.

В продължение на 15 години е женен за лейди Даяна, принцеса на Уелс. Бурният им брак завършва с развод през 1996-та, след като и двамата признават, че съжителстовто им не върви. Причина за разрива на двйката е дългогодишната връзка на Чарлз с Камила Паркър Боулс. Година по-късно, Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж. Имат двама сина - принцовете Уилям и Хари.

През 2005 година Чарлз сключи втори брак с Камила Паркър Боулс, която стана херцогиня на Корнуол, но не и Уелска принцеса. След като Чарлз се възкачи на трона, съпругата му ще приеме титлата кралица-консорт.

Принц Чарлз участва активно в обществения живот на острова, занимава се дейно с благотворителност, особен интерес за него представлява опазването на околната среда. Запален играч на поло. Като член на кралската фамилия посещава редица страни по света. Официалната му резиденция е Кларънс Хаус в Лондон. От месеци насам кралица Елизабет Втора му прехвърляше все по-голяма част от функциите си, пише БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама