Христов твърди, че има политическо решение „Газпром“ да не работи с нас

11:50, 09 сеп 22 / Политика 25 2518 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има политическо решение в Русия „Газпром“ да не работи с нас. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в интервю за „Капитал“.

Приятели са ми разказвали, че трябва да внимаваш, ако се разхождаш по улицата, когато се сформира служебен кабинет в България, тъй като могат да те издърпат и да те направят министър, без да очакваш. Така ли станахте министър и вие?

Не. Сигурен съм, че президентът Радев не избира на случаен принцип от улицата. Подбира се внимателно, а в случая имаше няколко кандидати, които бяха селектирани на база на квалификациите им.

Вас какво ви прави квалифициран?

Сериозен опит в енергийната индустрия на международно ниво - това беше моето преимущество срещу другите кандидати. Търсеше се човек, който може да приложи международен стандарт на работа в министерството. Другото нещо, което помогна в избора, е опитът ми в кризисния мениджмънт - предвид ситуацията в България в момента това би било нужно.

Откъде сте черпили международния си опит?

Например от работата ми в италианската компания Enel в Италия, Русия, Гърция, Франция и Латинска Америка.

Колко време живяхте в Русия?

Пет-шест години живях.

От кога до кога?

От 2009-2010 г. до 2016-2017 г. Въпреки че бях базиран в Русия, не работех там през цялото време, тъй като имах международни проекти. Все пак основната ми задача беше именно в Русия и офисът ми беше там. Първоначално бях в Рим и през 2009-2010 г. след една голяма сделка на компанията, бях преместен. След това отидох в друга компания - Dietsmann, като бях отговорен за Латинска Америка. Пътувах натам всяка година, но все пак пазех отношения с Русия и Източна Европа.

Да сменим темата към вашето образование? Къде сте учили?

Учих международни икономически отношения в САЩ.

Кой университет?

Калифорнийския университет.

Кой точно?

Сан Диего.

Кога точно сте живели в САЩ?

В периода 2005-2007 г.

Тоест е била магистърска степен?

Да, магистър. Преди това съм завършил бакалавър. През 2000 г. също бях базиран в САЩ. Също така живях в Дубай. Така че имам доста опит.

Работили сте като капитан на катамаран?

Това е моето хоби, ветроходството. Катамарани, състезателни лодки. Участвал съм и в регати. Опитвам се да съчетавам хобито с бизнеса.

Нека минем на сериозната тема - тази с природния газ. Защо искате да възобновите руските доставки?

Това, което искаме да направим, е да осигурим доставки на газ за страната. При най-добри условия и най-ниска цена. Българската икономика не може да се справи с такова високо ниво на инфлация, което имаме в момента. А горивата, включително газът, допринасят много за инфлацията. Имахме среща с най-големите синдикати, с всички професионални асоциации, представляващи голяма част от компаниите, които използват газ. Проведохме срещи с всички общини и те заявиха, че високите цени на газа ще направят техния бизнес или дейност невъзможна. Така че целта е да доставяме газ на най-ниската цена. Договорът, който в момента имаме с „Газпром“, дава такава възможност. Ние проучваме успоредно с това всичко останало. И ние търсим източници на най-ниска цена, независимо дали става въпрос за „Газпром“ или за други източници.

На каква цена ще вземете газ от „Газпром“? Какво казват калкулациите ви?

Договорът, включително и формулата, и цената са конфиденциални, въпреки че има много спекулации по темата. Само за информация, „Газпром“ е вторият най-евтин доставчик на природен газ от тези, с които сме в комуникация или преговаряме.

Вторият най-евтин?

Да, най-евтин е газът от Азербайджан. Така че разликата е съществена. Искам да кажа, че хората трябва да разберат, че газът на каквато и да е цена не ни оправя. Училищата ще трябва да затворят, болниците ще трябва да затворят, защото общините няма да имат пари в бюджета да платят толкова висока цена, бизнесът ще трябва да затвори, защото не може да прехвърли инфлацията на крайния потребител. И, разбира се, въпросът с „Газпром“ се използва политически. Постоянно слушам как завиваме наляво или надясно. Правим това или това, но не чувам някой да каже, че ние обръщаме най-голямо внимание на интереса на България.

Ако имам друг вариант за доставка на газ, ще го използвам и ние го използваме. „Газпром“ не е единственият, с който работим и преговаряме. Но това е вариант, който трябва да проучим. И ако е възможно да получим газ на добра цена, трябва да го направим. Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем - ако не вземем, има клауза, която е вземи или плати (take or pay). Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин. В по-дългосрочен план ние правим всичко възможно, за да осигурим доставки на газ от други източници, защото Русия не е толкова надежден доставчик, но по отношение на цената те са конкурентни.

Но въпросът не е ли вече политизиран, при това не от България, а от Русия, която го използва като оръжие?

Разбира се, така е.

И ако казвате, че искате да се върнете към „Газпром“, това ще ви направи зависими от Русия през зимата...

Работим по начин да не сме зависими. Моята цел е да подсигурим доставки на 130-150% от това, от което имаме нужда. Ако някой от доставчиците няма техническа, политическа или каквато и да е причина за доставка на природен газ, ние трябва да можем да компенсираме дупката. Това е реална диверсификация, а не просто сменянето на един доставчик с друг. Тоест, ако сменим „Газпром“ с американски втечнен газ, това ни прави зависими от LNG и от намирането на слотове по терминалите.

Защо отказахте 6-те LNG танкера?

Защото не успяхме да осигурим слотове, а цялата сделка беше замислена по много грешен начин. Обикновено трябва да се запазят слотове и след това да се поиска оферта. Като по този начин доставчиците на LNG дават по-добра оферта, защото знаят точно кога трябва да доставят и какво количество. И оптимизират логистиката си.

Цялата сделка беше уредена от предишното правителство. А непрекъснато ни обвиняват, че ние не сме уредили слотовете. Но нека помислим - те имаха договор с Cheniere (американската компания Cheniere Energy) през май и до август те не осигуриха слотове. Има писмо от „Булгаргаз“ до предишния министър на енергетиката на 27 юли, шест дни преди да падне кабинета, което казва че има висок риск с офертата на Chеnierе, защото нямат слотове. Ние трябваше да потвърдим офертата на 19 август. Така че от 3 август до 19-и, само за 16 дни, успяхме да осигурим един слот - нещо, което те не направиха, не знам по каква причина, за няколко месеца.

Освен това газът, който имаме за септември, беше почти 100% договорен от предишното правителство. И видяхте новата цена на регулирания пазар, че е значително по-висока от тази през август. Така че самото получаване на газ на всяка цена или от какъвто и да било източник, не прави нищо за икономиката. Буквално ще затворим училищата, ако продължаваме така, и децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, защото училищата ще стоят студени.

Не мислите ли, че преувеличавате?

Не преувеличавам.

Но България не е толкова зависима от газа - 10-15% от общия енергиен микс зависят от горивото? Страни като Германия са много по-зависими от газа, тъй като тяхната индустрия и домакинствата са силно зависими.

Да, но вижте БВП на глава на населението и заплатите на хората. Хората в Германия имат по-високи заплати, те могат да плащат по-високи цени, дори и да не им харесва. Но хората в България получават около 350-400 евро заплата (средната нетна работна заплата по данни на НСИ е 670 евро - бел.ред). Пенсионерите получават 150 евро пенсия (минималната пенсия е 235 евро - бел.ред.). Представете си, че ако трябва да живеете със 150 евро, трябва да платите всичките си потребности за храна, дрехи, отопление, всички комунални услуги. Много от хората в София казват „ние сме готови да плащаме по-висока цена на газа, стига да не е от Русия“. И аз ги разбирам, те имат средства да го направят. Но това е много малък процент от населението в България (в София живее около 25% от населението на страната - бел.ред.). И ние трябва да осигурим онези, които са уязвими, като децата и общините. Те са бюджетирали отоплителния си сезон на база предходната година, сега говорим не за 15-20% увеличение на цените, а за три-четири пъти по-високи цени. Така че общините нямат средства да се приспособят към тази инфлация, а само да спрат парното в училищата. Каня всички журналисти и всички тези хора, които ходят по протести, да говорят с общините, ако наистина искат да разберат въпроса, защото е много лесно да се спекулира и да се каже „ти се връщаш към руския газ“.

Знам всички негативни последици от връщането в „Газпром“. Те могат да спрат подаването по каквато и да е причина - политическа или техническа. Има санкции, които могат да направят договора неизпълним. Разбира се, ние знаем това и отчитаме всички тези рискове. Но ако мога да получа този газ, който вече е договорен, на съответната цена, това ще помогне на целия микс.

Но цената (на руския газ) се калкулира на базата на борсовите цени?

Цената е обвързана с борсата. Но частично е обвързано и с петрола. Това го прави значително по-евтин от газа, който е изцяло обвързан с газовата борса - в случая така е с втечненият. Освен това е тръбопроводен газ, което означава, че не трябва да осигуряваме слотове, да мислим за транзит, да мислим за суап сделки.

Казахте на пресконференция, че няма да е лесно да преговаряте с „Газпром“ заради действията на предходния кабинет?

Да.

И че вие трябва да „компенсирате“ за това. Какво имате предвид? И какво сте готови да направите, за да върнете „Газпром“?

Нищо не можем да предложим на „Газпром“. Просто се надявам, че имат газ, който да продадат. И имат договор, който трябва да изпълнят. И те са готови да го направят. Предишното правителство реагира много емоционално. Добре, не искаме Русия, не искаме и „Газпром“. Това беше възможно през лятото, когато не трябва газ за отопление. Сега през зимата перспективата е съвсем различна.

Едно от събитията, които споменавате, е експулсирането на 70-те руски дипломати - мислите ли, че България трябва да си ги върне, за да угоди на „Газпром“?

Не мисля така. Не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на „Газпром“ и да го направим по-щастлив и сговорчив. Не сме обсъждали и не предлагаме нищо подобно. Но ще се радвам да видя по-малко напрежение като цяло между двете страни. Сега, защо ви е необходима европейска страна, която да е в пререкание с Русия, която се държи агресивно към Украйна? Защо Европа има нужда България да бъде в позиция, която да ядосва Русия с каквито и да било действия и да носи опасност за целия Европейски съюз? Защото, ако България бъде нападната, независимо по каква причина, това е атака срещу НАТО и срещу Европейския съюз. Тогава защо България ще застрашава сигурността на цяла Европа? Исторически, харесва ни или не, България е тясно свързана с Русия.

Но България е член на ЕС. А вие имате желание да направите стъпка към нещо, което ЕС не желае, и да се нарушат санкциите?

Вие откъде сте?

Германия.

Германия. Тогава защо Германия се оплаква, че Русия спря доставките на газ за планов ремонт до 3 септември? Защо? Германия трябва да е много щастлива! Русия спря газа. Това е. Далеч сте от Русия! Вече не използвате руски газ. Защо цялото ви правителство, бизнес, журналисти се оплакват, наричат Русия ненадежден доставчик и че не доставя обещания газ? Чувствате ли, че след трети септември няма да се възобновят доставките на газ? Защо тогава Германия купува руски газ? Защо Франция купува руски газ? Защо Гърция купува руски газ? Много е лесно да си черно-бял. Аз съм напълно за диверсификацията и сигурността (на 5 септември Русия спря окончателно подаването през „Северен поток 1“, докато важат санкциите - бел.ред.).

Но вие се опитвате да направите голям „завой“.

Не сме направили никакъв завой. Ние вече сме договорили този газ. Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите. Междувременно осигуряваме разнообразни доставки от цял свят, които в крайна сметка от следващата година ще направят доставките от Русия ненужни. Ако успеем да направим всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция. И след осигуряване на слотовете, да договорим стабилни доставки на LNG от производител, не от посредници, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell. Това са надеждни компании, които произвеждат големи количества газ, така че можем да разчитаме на тях. Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия.

Какво ви кара да мислите, че ще е по-изгоден от сега?

Ако работим правилно, можем да договорим големи количества. И това, което всъщност се опитваме сега, е да се свържем със съседните страни. И с помощта на Европейската комисия бихме искали да се опитаме да организираме търг за цяла Югоизточна Европа. Ако успеем да направим това, ще се доставя газ на всички държави и тогава ще говорим за съвсем различен обем от този, който търсим за България. България е малък пазар.

Освен това преди няколко дни увеличихме капацитета си на LNG терминала, който сега се изгражда в Александруполис. Това ще ни даде достъп до LNG на много ниска транзитна и слот цена. Така че от 2024 г., в общи линии една година от сега, ние ще избегнем скъпите транзитни доставки и регазификация.

Кога ще е готов интерконекторът с Гърция за азерския газ?

Планирано е да бъде пуснат в търговска експлоатация през октомври, трябва да бъде завършен - планът е всичко да бъде завършено средата на септември. Има някои задължителни тестове и сертификати. Така че на 1 октомври трябва да можем да получаваме газ по интерконектора, който е много важен за нас, защото не само увеличава капацитета, но допълнително намалява цената на газа от Азербайджан.

Защо забавихте вписването на надзорния съвет на интерконектора?

Не се забави от нас. Това беше направено първия ден, когато влязохме в този офис, имаше индикация, че има грешки в документите, свързани с името на едно от лицата. Така че това, което се опитахме да направим, е да коригираме един от документите и да го изпратим отново. Но тази грешка е направена и в други документи. И агенцията каза основно, че не можете да коригирате всичко и ще трябва да се върнат документите. Всички тези грешки бяха коригирани няколко дни по-късно

Защо хората биха си помислили, че искаме да спрем интерконектора? Имам предвид каква е ползата от спирането на интерконектора?

Защото това ще ни върне задължително към „Газпром“? Няма да помогне по никакъв начин да се върнем към „Газпром“. Всички количества, които трябва да получаваме от Азербайджан, ги получаваме и сега, само че на по-висока цена.

Ако казвате, че искаме да се върнем в Русия, защо провеждаме търгове за LNG? Защо ходя в Турция да преговарям за слотове? Защо да говорим с всички тези компании? Хората трябва да разберат, че не е 100% сигурно, че ще можем дори да получим газ от "Газпром".

„Газпром“ отговори ли ви на иска за преговори?

Все още обсъждаме възможността на политическо ниво. Но преговорите с „Газпром“ не са толкова прости, колкото си мислят хората.

Какво имате предвид, че се дискутира на политическо ниво?

Има решение в Русия „Газпром“ да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва.

Но тогава няма да плащате в рубли?

Не можем да плащаме в рубли, разбира се. Ние посочихме, че единственият начин, по който можем да платим, е начинът, по който плащат Гърция, Унгария, Германия и други страни. Ние изобщо няма да се отклоним от европейската политика.

Но „Булгаргаз“ е държавна собственост - германските газови компании не са държавни.

Гръцката също е държавна собственост, унгарската газова компания също е държавна собственост, няма разлика между държавна и частна собственост, защото всички разпоредби и санкции се прилагат еднакво както за държавни, така и за частни компании. В Германия разпоредбите са същите. Така че там също няма значение дали частна или държавна собственост - разпоредбите са разпоредби. Това, което посочваме, е, че в тази рамка сме готови да възобновим и да получим количествата, които ни се полагат. Ако те не са доволни от това, ние няма да възобновим доставките на газ с „Газпром“, много е просто.

Какво ще правите, след като сте временен министър?

Все още не съм решил, но бих искал да се върна към частния си бизнес. Не смятам да оставам в политиката по-дълго от необходимото.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама