България отказа екстрадиция на руснак заради опасения от изтезания

10:06, 10 сеп 22 25 3413 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Окръжен съд – Бургас отказа екстрадицията на руски гражданин и предаването му на съдебните власти на Руската Федерация за осъществяване на наказателно преследване спрямо него. Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и образувано по искане на Окръжна прокуратура – Бургас по повод молба на Генералната прокуратура на Руската Федерация за екстрадиция.

Сергей Лаврентев се издирва от руските власти по обвинения в организирана престъпна група, незаконен хазарт и подкуп. Защитата пледира пред съдебния състав искането за предаването му  да не бъде уважено. Защитата обърна внимание на системното нарушаване на правата на човека в Руската Федерация и по специално на условията в затворите и следствените арести и масовите практики на изтезания там. В съдебното заседание адвокатите представиха доклади на правозащитни организации. Изложиха тезата, че дадените гаранции от Руската Федерация, че мъжът няма да бъде подлаган на жестоко и унизително отношение не са достатъчно убедителни, пише БНР.

В предоставената му последна дума, руснакът помоли съда да не бъде ектрадиран, тъй като обвиненията срещу него са изфабрикувани поради политическата му дейност и активната му гражданска позиция. Съдът счете, че твърдението на руския гражданин, че е жертва на политическо преследване в Русия, не е подкрепено от убедителни доказателства. Въпреки това в производството по екстрадиция съдът взе предвид дали, ако лицето бъде предадено на искащата държава, то няма да бъде изложено на отношение, противоречащо на установените закони на Европейския съд по правата на човека. Институцията многократно е осъждала Русия за ситуацията в затворите и арестите. Именно затова Окръжен съд - Бургас е поставил под съмнение дадените от руската страна гаранции, че Сергей Лаврентев няма да бъде подлаган на измъчване, жестоко, нечовешко, унижаващо достойнството третиране или наказание.

Решението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Бургас.

Припомняме, че това е вторият отказ на българския съд за екстрадация на руски гражданин, след като на 25 август Варненският апелативен съд отказа да предаде Алексей Алчин на руските власти. Той заема остра позиция срещу войната в Украйна, като по време на един от протестите в България дори публично изгори своя руски паспорт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама