И депутати от Москва поискаха оставката на Путин

11:28, 11 сеп 22 25 2244 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутати от Ломоносовския окръг на Москва призоваха руския президент Владимир Путин да подаде оставка. Те разпространиха писмено обръщение до държавния глава, в което заявяват, че методите му на управление са „безнадеждно остарели и възпрепятстват развитието на Русия с нейния човешки потенциал“, пише „Сега“.

Украйна си върна ключови селища в Харковска област

Депутатите отбелязват, че по времето на Путин е имало „добри реформи“ в първия и „частично“ във втория му мандат, но след това всичко се е объркало. „Не се случи удвояването на БВП, минималната заплата не достигна заявените показатели, от Русия масово бягат умните и работоспособните хора, няма и помен от обещаната стабилност“, пишат още депутатите. 

Според тях риториката, която използват Путин и неговите подчинени, е „пропита с нетърпимост и агресия“ и „фактически хвърли страната в епоха на Студена война“. „Отново започнаха да се страхуват от Русия и да я ненавиждат. Ние отново плашим света с ядрено оръжие“, добавят те.

„Надяваме се нашият пример да даде сили и на други недоволни, да покаже, че в Русия има много несъгласни със сегашната политика хора. Косвеният ефект е не по-малко важен от очакването за ефективна оставка“, обяснява пред „Новая газета. Европа“ един от депутатите, подписали призива - Тимофей Николаев.

Ломоносовският район редовно гласува за опозицията. В момента той е представляван в московската Дума от депутата от „Яблоко“ Владимир Рижков.

Това е вторият публичен бунт на депутати срещу Путин в рамките на няколко дни. На 9 септември петима депутите от Санкт Петербург поискаха от Думата да обвини Путин в държавна измяна заради войната в Украйна. След това те бяха привикани в полицията и им бяха съставени протоколи за „дискредитация“ на руската армия, припомня „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама