Бившият енергиен министър: И служебният кабинет вече разбра какво е „Газпром“

13:01, 11 сеп 22 25 2231 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза е функция в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото от войната (на Русия в Украйна - б.р.). Войната катализира някои от ефектите. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов.

България договаря бартер на ток срещу газ с Азербайджан

Според него мерките на ЕС са „добре опаковани обещания за средства, които едва ли ще могат да решат това, което все още се случва в резултат на политиката на Европа“.

България е в доста по-изгодна позиция от останалите страни в ЕС. България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно, както служебният кабинет се опитва да заиграва със страховете на хората“, изтъкна той.

Николов подчерта, че предимство на България е и това, че производството на електроенергия изобщо не зависи от природен газ„Ние сме най-големият балансьор на Югоизточна Европа и на Западни Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да изнася природен газ“.

Радев: Докато има служебно правителство, българите няма да стоят на тъмно

По думите на бившият министър „енергетиката трябва да е далече от всякакви политически боричкания, защото е сектор, който определя живота на всеки гражданин и на цялата индустрия и бизнес“. „Ако някой иска да използва темата „енергетика“ за предизборна кампания, това е изключително грешно и много вредно за обществото. Това показва културата на хората, които го практикуват“, смята той.

Припомняме, че по-рано говорителят на служебния кабинет Антон Кутев предупреди в ефира на bTV, че предстои много тежка зима и че щяло да става дума за човешки животи. „Ще има хора, които няма да преживеят зимата“, каза той. Именно затова служебният кабинет би разговарял с всеки, от когото зависи инфлацията.

Има ли въобще официални разговори с „Газпром“?

Вариант ли е „Газпром“?

Поведението на „Газпром“ спрямо цяла Европа е ясно, първи бяхме ние с Полша. През всички 7 месеца, докато отговарях за сектора (като министър на енергетиката в правителството „Петков“ - б.р.) не е имало каквато и да е различна търговска или правна практика, която да отличава един или друг доставчик, независимо коя държава представлява и какъв е типът договор. Ако някой е имал желание да поеме рискове за България и за българска компания, в размер и мащаб, който е недопустим, нека сложат подписите на всички документи, които са изисквани, и да продължат да действат както намерят за добре. ... За всичко е информиран текущият министър - Росен Христов, за това на какъв етап е, какво може да се случи и как. Очевидно, вече доказано дори за тях (служебното правителство - б.р.), че „Газпром“ е несигурен доставчик. Това, което направиха с офертата, за която съдейства и Европейската комисия, не знам каква дефиниция да му сложа“, коментира Александър Николов.

Той сподели, че когато са договаряли първите два танкера, те са били реализирани като разтоварване в рамките на две седмици. „Това, което бяхме направили, е до края на месец октомври всичко да е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното правителство казва, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се провеждат търгове, капацитетът на Ревитуса също се увеличи, и лесно можеше тогава да се реализира и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са опция как да действа България от януари нататък“, обясни бившият министър на енергетиката. 

Според него е изключително важно да се работи с европейските ни партньори, които са ни съседи - Гърция и Румъния, за да се създаде общ подход. „Проблемът със солидарността в ЕС, която все още отсъства, е, че ще създаде клъстеризация на определени региони, които ще трябва да се справят с отделни решения“.

По думите на Николов ДАНС трябва да разгледат много по-дълъг период, „който обхваща и причините за намаляване на количествата газ от Азербайджан, кога, кой и дали е предоставял мълчалив отказ при запитване дали трябва да се намаляват тези количества, каква е комуникацията с „Газпром“ по темата и прозрачни ли са търговете“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама