Асен Василев: Спадът на цената на бензина е световна тенденция, не е заради служебния кабинет

15:15, 11 сеп 22 25 2135 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Цената на петрола на световните пазари падна до нивата от преди войната в Украйна, резонно е да паднат и цените на бензиноколонките у нас. Така бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев отговори в ефира на Нова телевизия на президента Румен Радев, че благодарение на работата на служебното правителство, бензинът на обектите на „Лукойл“ е паднал под 3 лева на литър.

Справка в сайта fuelo.net обаче показва че ценатан на бензин A95H на „Лукойл“ е 3,07 лв./л. 

Василев обаче изрази съмнения доколко намалението на цената на бензина се дължи на служебното правителство. „Лукойл“ работи по този въпрос от миналото лято, когато вкарахме ревизии в компанията.Тази година за първи път платиха данъци и се отказаха от 350 милиона натрупана печалба от предишни години, за да ги платят тези данъци“, заяви бившият финансов министър.

Той припомни, че „Лукойл“ има рафинерии в няколко страни от ЕС, сред които и България. Имахме разговори с тях, тъй като имат силна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари трябва да е най-евтина“, каза Василев.

Съпредседателят на ПП отговори и на обвиненията на политическите опоненти, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и ако те вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лева. Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам как ще направят бензина 2,70 лева. За въпросното левче – ако мислите, че в Унгария се краде 1 левче, в Италия се краде 1 левче, че в Румъния се краде 1 левче, защото там са другите рафинерии и те предлагат на същите цени, използвайки руски петрол. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук“, посочи Василев.

Относно искането на „Лукойл“ за отмяна на износа на горива, произведени от руски нефт, Василев каза, че това е европейско решение във връзка със санкциите срещу Русия. „България, Чехия и Хърватия се преборихме да сме изключение, което работи за националния пазар. Изключение за износ към трети страни ЕС няма да се съгласи“, заяви Василев.

Припомняме, че вчера държавният глава Румен Радев поиска кандидат-депутатите да бъдат питани какво ще се случи след влизане в сила на ембаргото за внос на руски петрол след 2024 г. На 5 декември след европейско решение влиза в сила петролно ембарго на ЕС, което ще засегне около 90% от износа на руски петрол за 27-те държави членки. To e част от мерките, взети след руската военна агресия в Украйна, започнала на 24 февруари. България обаче получи изключение, поискано от правителството „Петков“, да купува руски петрол до края на 2024 г. Мотивът бе, че рафинерията „Лукойл Нефтохим“ не може да работи с петрол, различен от руския, и трябва да се подготви, припомня „Дневник“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама