Гълъб Донев: Следващата седмица интерконекторът с Гърция ще има Акт 15

20:22, 11 сеп 22 / Политика 25 2411 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това обяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред Нова телевизия.

Според него това означава, че служебното правителство работи уверено за това енергийният хаос да бъде овладян. „Обвиняваха ни, че едва ли не ще саботираме работата по строителството. Екипната работа и професионализмът доказаха, че знае какво и как да правим. Работим по посоката, която е зададена", каза той и изтъкна, че кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. Още със сформирането на 3 август щабът е започнал работа.

Донев посочи, че когато интерконекторът заработи, ще имаме още един източник на доставка на газ: „Ще диверсифицираме източниците и ще имаме малко по-добра цена от сегашната".

И той заговори за тежка зима, но по думите му служебният кабинет се стреми да диверсифицира източниците на поносими цени, така че зимата на хората да е спокойна. „Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнеса да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа“, посочи още той.

Служебният премиер опроверга президента за „Лукойл

Донев заяви, че поевтиняването на горивата, което президентът Радев приписа на кабинета, е вследствие на дерогацията за внос на руски суров петрол. И подчерта, че кабинетът не може да се меси на пазара. „Факт е, че бензинът в българия вече е под 3 лева. И с 30 стотинки средно са поевтинели горвата. Това е резултат на усилията, които полагаме съвместно с всички и с газовата асоциация“, заключи той.

Асен Василев: Спадът на цената на бензина е световна тенденция, не е заради служебния кабинет

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама