Красимир Джамбазов: Регулаторите бухалки се самораз­правят с неудобните

12:10, 12 сеп 22 25 2296 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Коментар на Красимир Джамбазов, кандидат за народен представител от „Демократична България“ в 23 МИР София.

Покрай поредицата избори през изминалата година и половина, взаимоотношенията между България и Северна Македония, както и не на последно място войната на Путин и Русия срещу Украйна, забравихме за една много важна част от институциите в България и функционирането им, а именно независимите регулаторни органи. Регулатори, засягащи живота и битието на всеки един от нас.

В последните 12 години власти­мащите окомплектоваха с некомпе­тентни и зависими служители ключо­ви регулаторни органи в страната - КФН, КЗК, СЕМ, КЗЛД, БНБ, КЕВР и др. Ця­лата репресивна мощ на тези органи беше насочена срещу неудобните на властта и впрегната да тормози „непослушните” граждани и бизнеси. За краткото съществуване на изминалите три парламента видяхме ожесточената битка за овладяването на БНБ.

Това превземане и впоследствие изключване на споменатите институ­ции и механизми започнахме с вре­мето да наричаме „завладяната дър­жава“.

Тези регулаторни органи трябва да бъдат освободени от партийните и олигархични „калинки”. Необходи­ма е серия от промени и незабавно включване на системите. Резултатите от тази промяна ще бъ­дат усетени от всеки от нас и от все­ки бизнес. По-добри услуги за потре­бителите, по-честни бизнес условия и по-справедливи цени на ресурсите.

В предизборната кампания, ще обърна внимание на фактори, които ни засягат 100%, но малцина си даваме сметка за това, а именно ролята и функциите на контролните, надзорни и регулаторни органи в България -  прозрачност, принципност и независимост!

Един от най-важните инструменти на Народното събрание, самостоятелно или на квотен принцип с други институции, е да избира и назначава административни ръководители на изпълнителната и съдебната власт, оттам произлиза и необходимостта от прозрачност и доверие в демократичния политически процес.

Основната функция на тези органи е да служат на обществения интерес, а не на партиен или друг частен интерес. Практиката обаче недвусмислено показва, че последните години имаме десетки примери за политически влияния и натиск върху държавните независими органи!

В следващото Народно събрание ще работя да се спазват основополагащите стандарти, на които следва да се опира всяка процедура, свързана с обезпечаването на публичните институции с професионалисти, не партийни „калинки“, а именно публичност, прозрачност и отчетност на назначаващия орган, както и ще поискам създаването на временна комисия за пълна проверка на проведените процедури за избори на независимите регулаторни органи!

В следващото Народно събрание ще имам за цел незабавно стартира­не на процедури за смяна на ръко­водствата на всички контролни, над­зорни и регулаторни органи.

Красимир Джамбазов е в листите на „Демократична България“ в 23 МИР София, с преференция номер 106. Той е инженер, притежава и допълнителна магистърска степен „Финансов мениджмънт”. Председател е на „Демократи за силна България“ в район „Витоша“, собственик и управляващ съдружник в компания, работеща в сферата на строителството от 2005 г.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 13:48, 12 сеп 22

Много приказки, нищо конкретно. Типично за ДБ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама