Заплашиха с убийство министър Минеков

16:30, 13 сеп 22 / Политика 25 2825 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков подава официални жалби до МВР и Прокуратурата на Република България (ПРБ) заради заплаха за убийство покрай скандала с тютюневите складове в Пловдив, стана ясно от негово интервю за сайта „Биволъ“.

Искат да спасят разрухата със стрелба“. Става дума за публикация в пловдивски новинарски сайт, който по данните на проф. Минеков е свързан със собствениците на складовете. „Нощес в 1:05 ч. излезе с широк материал. От този материал разбираме колко полезни са тези срутвания и колко вреден съм аз като министър, защитаващ историята и националната култура…“, разказва професорът.

Но в едно изречение има едно нещо много странно: там се казва, че е трябвало да бъда застрелян. Точно това което чувате, но вижте, по чудо още не съм застрелян“. Смятали, че могат да спасят „разрухата със стрелба“, иронизира министърът.

Аз не мога да бъда плашен толкова леко, през годините толкова пъти са ме заплашвали, с пистолет, и с брадва и луд човек са изпращали, и колата ми подпалиха, другата я отнеха пред ръцете ми…

Според министъра, и сега за пореден път нямало да бъде сплашен: „Напротив, аз така още повече побеснявам и ставам по-действен“. Твърди, че „ни най-малко“ не се притеснява за сигурността си. „Напротив, така ми е още по-приятно, че съм заплашен“.

„Културно-историческото ни наследство не струва и стотинка за олигарсите“

Естествено, информирахме полицията. Сега в момента пишем един сигнал до прокуратурата във връзка с тази заплаха“, посочи още проф. Минеков.

По думите на министъра на културата, предварителната му информация сочи, че зад фирмите, които са закупили терените със складовете стоят компаниите от кръга на Винпром „Пещера“.

Сигурно е много зает 

Министърът е говорил с кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е твърдял непрекъснато, че срутването на сградите е било свързано с безопасността на гражданите в района и градоначалникът се притеснявал за…децата. „Той ми се оплака, че се чувства застрашен, ако падне нещо, да не убие дете“. Това според Минеков звучи „твърде несериозно“: „Той трябваше да поиска укрепване и то отдавна“. „Освен това, той е разрешил това срутване още миналата година!“.

„Страхувал се от срутване – това е. Освен това, когато се случи инцидентът (със събарянето на складовете посред нощ – бел. ред.) – той не си вдигаше телефона“. Министърът мисли да не се обажда повече на кмета на Пловдив, който „сигурно е много зает“: „Няма смисъл“.

Минеков не спаси Тютюневия склад в Пловдив

Според него собствениците са имали вътрешна информация от Общинския съвет в Пловдив или от общината за насроченото за следващия ден след срутване заседание на специализирания съвет, на който е трябвало официално да се наложи забрана за събарянето на съответните сгради от комплекса на тютюневите складове.

МВР и НСО нямали информация

Не мога нищо да ви кажа“, отговори на „Биволъ“ ръководителят на пресцентъра на МВР Явор Симов.„Нямам такава информация, трябва да проверя има ли такива сигнали, официално ли са подадени, какво се е случило“, коментира Симов.

Ръководителят на пресцентъра на Национална служба „Охрана“ (НСО) Веселин Нинов също не разполагал с информация по случая, защото решенията за заплахи към един или друг представител на изпълнителната власт се обсъждали само на заседанията на специална комисия с участието на представители на МВР и ДАНС. „Така, че нямаме коментар по въпроса“, отговори Нинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Боян 12:16, 15 сеп 22

Кой чете "Биволъ"? Отдавна се дискредитираха пред обществото с изпълнение на поръчки от компрометирания олигарх Иво Прокопиев!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама