Пирамида с момите на Майстора украси Старо Железаре

17:00, 13 сеп 22 / Култура 25 2129 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тази година по време на фестивала на уличното изкуство в село Старо Железаре освен рисунките се появи и един необичаен обект. На триъгълния площад е изградена 5-метрова пирамида с момичета от картините на Владимир Димитров-Майстора.

Самата пирамида е изработена от метал, с триъгълна основа и три стени. Съоръжението е построено преди три години, за да съхрани символично най-важните ценности на селото – като спомени, житейска мъдрост, емоции, мечти. Три години пирамидата чака да бъде покрита с рисунки, посочват организаторите на проекта. 

Тази година видяхме идеалния момент и изключителни обстоятелства. 2022 г. е белязана от продължаваща пандемия, абсурдната война на Русия с Украйна, политически войни и опустошителна инфлация. Именно тази година Майсторът отново застава пред хората, навръх 140-годишнината от рождението мy, с посланието си – „Сега най-важното е мирът“, отбелязват те.

Забележителното е, че посланието за мир възниква по време на делегациятa мy в Полша през 1948 г. за Световния Kонгрес на Интелектуалците в защита на мира във Вроцлав. Интелектуалци от цял ​​свят, 4000 делегати от 46 страни, се събират във Вроцлав под претекста „Борба за мир“. Присъстват Бертол Брехт, Пол Елюар, Жоржи Амаду, също Пикасо и Владимир Димитров Майстора. Именно на този конгрес се създава прочутият гълъб на мира на Пикасо, в кафенeто в хотел Монопол.

И сега, когато историята е във възпламенителна точка, в Старо Железаре отново се срещат – Майстора и Пикасо, където до Пирамидата върху стария кирпич е изрисуван гълъбът на мира на Пикасо, с посланието на Майстор „Сега най-важното е мирът“, пишат още организаторите. 

Пирамидата и гълъбът са проект на Катаржина и Венцислав Пирянкови, рисувани съвместно с млади художници от Полша, техни ученици.

Момичетата от трите платна на Майсторa, увековечени на Пирамидата, пазят най-ценното за хората, тяхната идентичност. Пирамидата ще е символ на съхраняване на стойности, когато светът се изгуби в посоките, които следва, когато са необходими нови пътепоказатели към щастието, смятат те. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама