Четири операции наведнъж претърпя момчето от катастрофата в Панчарево

10:10, 14 сеп 22 25 1619 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Четири операции наведнъж направиха в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на 18-годишното момче, което пострада много тежко при катастрофата край Панчарево, съобщиха от лечебното заведение.

Интервенцията, която е била изключително сложна, и е продължила цял ден, е извършена от дежурния екип д-р Георги Георгиев и д-р Радоил Симеонов. Оперирани са фрактурите на китката, на лъчевата кост, на лакътя от другата страна, където е имало тежко раздробяване на костта. Извършена е и реконструкция на много тежка увреда с премазване на мускулите и лъчевия нерв на ръката.

В момента младият мъж се чувства добре, дори се интересува кога ще бъде изписан. „При такива тежки травми възстановяването става бавно и предпочитаме още известно време да наблюдаваме пациента, за да проследим отблизо как ще тръгне възстановяването на засегнатите зони“, обясни началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов.

Почина 16-годишното момиче, пострадало при тежката катастрофа край Панчарево

18-годишното момче споделя пред лекарите, че не помни абсолютно нищо от катастрофата. Той разбра от медиците, че цяла България се е молила за неговото оздравяване и е дълбоко благодарен, както на лекарите, които му спасиха живота, така и на непознатите хора, които са му давали сили със своята съпричастност.

Припомняме, че пострадалото момче беше прието в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в изключително тежко състояние, с реална опасност за живота. Първи за него се пребориха лекарите от Централна реанимация, които успяха да го стабилизират и да дадат възможност на колегите си гръдни хирурзи да се погрижат за тежката контузия на белия дроб. След тях се намесиха травматолозите, които оперираха многобройните фрактури.

Двете момичета в „Св. Анна“ са в стабилно състояние

Двете момичета (14 г. и 18 г.) от катастрофата до Панчарево, лекувани в УМБАЛ „Св. Анна“, са в стабилно състояние. По-малката от тях вече не е в реанимация, но е преместена в Клиника по хирургия. От утре ще бъде насочена към Клиника по ЛЧХ където и предстои операция след фрактура на лицеви кости. По-голямото момиче продължава лечнието си в Клиника по неврохирургия, съобщиха от болницата.

Припомняме, че 14-годишното момиче беше прието в реанимацията с черепно-мозъчна травма, фрактури на лицеви кости, фрактура на таза. А 18-годишното момиче бе с мозъчен оток и фрактури на двете китки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама