Открит е масов гроб в наскоро освободения Изюм

08:27, 16 сеп 22 25 2569 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни, съобщиха официални лица. Някои от хората са били убити при обстрел и въздушни удари, казаха от полицията.

Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм със смъртните случаи в градовете Буча и Мариупол, които се превърнаха в символ на руските зверства.

„Искаме светът да знае какво наистина се случва и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, а сега, за съжаление, Изюм. Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това. Светът трябва да потърси реална отговорност от Русия за тази война", подчерта Зеленски в обръщението си към украинците и допълни, че по-късно днес се очаква да има повече информация по случая, пише БНР.

Предприети са процесуално-следствени действия. Главният полицейски следовател за Харковска област Серхий Болвинов, заяви пред британската телевизия „Скай нюз", че тленните останки ще бъдат обект на разследване с цел събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от Русия. Очаква се днес мястото да бъде посетено от украински и международни журналисти.

На украинската полиция е известно също, че в Харковска област има редица други масови гробове, след като регионът беше няколко месеца по руски контрол, добави още следовател Болинов.

Урсула фон дер Лайен отново в Украйна

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев и обяви помощ от 100 милиона евро за възстановяване на украинските училища, пострадали заради военните действия.

САЩ също заявиха, че отпускат нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили. Помощта се изразява в оборудване, услуги и обучение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама