Отново отложиха делото, заради което се бави изборът на нов директор на БНТ

09:46, 16 сеп 22 25 2143 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Административен съд - София област отново отложи гледането на делото по искане на Ирина Величкова срещу прекратената от СЕМ процедура по избор на нов генерален директор на БНТ. Причината - спортният журналист Сашо Йовков поиска чрез адвоката си Административният съд- София окръг да задължи СЕМ да представи аудиозаписите от изслушванията на кандидатите на 27 и 28 юни и от заключителното си заседание на 29 юни, на което не се стигна до избор на нов генерален директор. 

Заради отложено дело: Бавят още избора на нов директор на БНТ

Адвокат Иван Церовски поясни, че така очаква да се установи дали на въпросното заседание е взето решение за прекратяване на конкуса, тъй като такова решение не е публикувано на сайта на СЕМ. Освен това Церовски поиска пак със същата цел като свидетел да се призове и жената, която е стенографирала заседанието на 29 юни, пише „Сега“.

От СЕМ отговориха, че аудиозаписите не могат да удостоверят кой как е гласувал, тъй като това е станало с вдигане на ръце. Юрисконсултът посочи още, че на сайта на СЕМ отдавна са качени протоколите от изброените заседания, в които е описано какъв е вотът. Припомни и че те са били излъчвани и по БНТ2. Представителят на СЕМ коментира още, че стенографката е техническо лице, което не би могло да установи наличие или отсъствие на административен акт.

Пролет Велкова атакува ключови журналисти от БНТ и опита да се намеси в работата на обществената телевизия

Въпреки това съдията от АССО прие исканията на Церовски и нареди СЕМ да предаде на ответната страна аудиозаписи от трите дни на конкурса. Прието бе и искането като свидетел да се разпита стенографката от последното заседание. Следващото заседание на делото бе насрочено за началото на ноември. През това време сегашният шеф на телевизията Емил Кошлуков ще остане на поста за още неопределено време.

Припомняме, че делото срещу решението на СЕМ  бе заведено от юриста Ирина Величкова, която също бе претендент за нов генерален директор на БНТ. В началото на септември стартът на процеса бе блокиран, тъй като Йовков не успя да се яви и представи болничен непосредствено преди първото заседание.

В конкурса за шефския стол в БНТ участваха общо осем души - действащият директор, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Освен Йовков, останалите претенденти не се присъединиха към делото на Величкова. През юни петимата членове на СЕМ не успяха да съберат поне три гласа за нито един от кандидатите, в резултат на което Кошлуков остана начело на медията до стартирането на нова процедура по избор на директор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама