Жълт код за валежи и силен вятър в 16 области

07:00, 17 сеп 22 25 2453 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код е обявен за десет области на страната. Интензивни валежи и гръмотевични бури се очакват след обяд във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Шумен. Жълт код за силен и поривист южен вятър е обявен за областите София, София - област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали и Смолян.

Атмосферата над страната остава неустойчива. Над много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на отделни места в северозападната половина от страната временно интензивни, валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад, който след обяд в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в Югоизточна България до 35°, в София около 27°.  

Над Северното Черноморие облачността ще е значителна, предимно купеста и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Над южното крайбрежие ще преобладава слънчево време, но след обяд и там ще се развива купеста облачност и ще превали. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад, който постепенно ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 29°-32°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде  около 2 бала.  

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно над масивите от Западна България ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа силен, по най-високите части бурен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра - около 14°.

В неделя с умерен и силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. Температурите и в източните райони ще се понижат и максималните ще са от 16°-17° на места в Западна България до 23°-24° в югоизточните райони. Ще има променлива, преди обяд често значителна облачност, на места ще превали. В понеделник вятърът ще отслабне, ще остане от северозапад. Облачността ще е променлива често намаляваща до предимно слънчево, почти без валежи. Хладно за втората половина от септември с минимални температури между 8° и 13° и максимални между 19° и 24°.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама