Бил Клинтън: Разширяването на НАТО не е виновно за руската инвазия в Украйна

10:13, 19 сеп 22 25 2186 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън отхвърли идеята, че руското нахлуване в Украйна може да се отдаде на разширяването на НАТО, започнало по време на неговото президентство, става ясно от думите му в предаването на Фарид Закария по Си Ен Ен.

Смятам, че постъпихме правилно в подходящия момент. И ако не го бяхме направили, тази криза можеше да настъпи още по-рано“, каза той в интервюто. 

Критици твърдят, че продължаващото приближаване на НАТО към границите на Русия е накарало руския президент Владимир Путин да отвърне на удара, нахлувайки в Украйна, или за да си възвърне част от загубената руска империя, или за да покаже, че Русия не е слаба държава, която лесно би била сплашена от Запада, коментира „Политико“.

Клинтън заяви, че Путин „не крие, че смята разпадането на Съветския съюз за голяма трагедия“.

Столтенберг: Войната в Украйна навлиза в критична фаза

Бившият президент подчерта, че САЩ и НАТО никога не са имали за цел да заплашват Русия и че народите от Източна Европа имат право да живеят в сигурност, след като десетилетия наред са били доминирани от Русия.

„Когато направих това, което направих“, каза Клинтън, „предложих на Русия не само специално партньорство с НАТО, но и перспективата за евентуално членство в НАТО, като твърдях, че най-големите ни проблеми със сигурността в бъдеще ще дойдат от недържавни участници или от авторитарни държави, които продават химически, биологически и ядрен капацитет на терористични групи. И че трябва да се справим с това заедно“.

Избирането на Клинтън дойде през 1992 г. след края на Студената война. По време на президентството на Клинтън Чешката република, Унгария и Полша се присъединиха към НАТО, а през 2004 г. - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Всички тези държави са били част от Съветския съюз или негови съюзници, обобщава още изданието, цитирано от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама