БНБ пусна сребърна монета „Голям гмурец“

10:31, 19 сеп 22 25 2052 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българската народна банка пуска днес в обращение сребърна възпоменателна монета на тема Голям гмурец от серията Природно разнообразие в Република България“, съобщава Централната банка.

Цената на монетата е 108 лева, а номиналът - 10 лева. Тиражът е от 5000 бройки, а художественият проект - на Иван Тодоров и Тодор Тодоров. На лицевата страна е изобразен плуващ голям гмурец сред водна растителност, както и отражението им във водата, а отдолу в полукръг надпис „ГОЛЯМ ГМУРЕЦ“, а от задната страна са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ 10, както и в офиси и клонове на пет банки. От рано сутринта пред Централната банка се изви огромна опашка от десетки граждани, които са нетърпеливи да се сдобият с ценната монета.

До 21 септември включително всеки клиент ще може да закупи от БНБ по една монета. След това тя ще се продава без ограничения. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Голям гмурец“, емисия 2022 г. е публикуван ТУК.

Какво знаем за Големият гмурец?

„Големият гмурец“ (Podiceps cristatus), наричан и Гмурец рогач, Дългъч е птица от семейство Гмурецови. Тя е отличен плувец и преследва рибата, с която се храни, под водата. Особено при малките е, че главите им са на бели и черни ивици като на зебри. Те загубват тези шарки, когато пораснат. Диморфизмът е сезонен и възрастов.

Тялото отгоре е тъмнокафяво, отдолу е бяло. Гърдите са бели. През зимата горната част на главата е черна със слабо удължени пера, бузите са почти бели, а през лятото темето и тилът стават черни с рогчета, бузите придобиват кафяво-рижи окраски и на върха се появяват черни „бакенбарди“. Вратът е тъмнокафяв, а шията е бяла. Почти целият клюн е червен. Краката са тъмни на цвят. Очите са червени.

Гмурците обикновено обитават вътрешни водоеми, обрасли с рядка растителност. При опасност малките се крият в оперението на майка си, която се гмурка.

Среща се в Европа, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия. Наблюдава се из най-различни водоеми в България, както и по Черноморието. Храни се с риби, ракообразни, жаби и други. Птицата е гнездящ, мигриращ и зимуващ вид за България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама