Вече обучават полицаи, които ще опазват културното наследство

18:58, 19 сеп 22 / Политика 25 2160 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-сетне започнахме и създаваме специализиран състав по културно наследство към полицията. Това обяви служебният министър на културата Велислав Минеков в ефира на bTV.

Заплашиха с убийство министър Минеков

Те ще стоят под закона за културно наследство, ще извършват действия не зависимо дали е движимо, или недвижимо имущество. Това няма да са пазачи, а специалисти, които следят беззаконията“, добави министърът на културата. Той обясни, че така нещата ще се уравновесят.

„Нужни са ни такива специалисти. Те ще следят за тези банални подпалвания на покриви. Най-интересното, е че театър „Възраждане беше подпален три пъти. В ръцете на полицията ни ще бъде цялото ни културно и историческо наследство“, каза още министърът.

„Културно-историческото ни наследство не струва и стотинка за олигарсите“

Минеков заяви, че има предложения за промяна в закона за културното наследство. Ако имаше промени в закона по-рано, много от разрушенията на културни паметници щяха да бъдат предотвратени. И в миналия мандат като служебен министър направихме инициативи за промени в няколко закона или по-точно 5 закона, върху които се крепи Министерство на културата. Изработени са и са написани. Обаче изчезнаха и не знам къде отидоха, но не бяха положени в комисия. Наскоро мина един депутат и му показах къде ги държа материалите. Материалите ги държа в железен сейф. Всичките предложения за изменения и допълнения в закона за културно наследство наистина са в сейф и от този сейф само аз имам ключ, добави той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:30, 20 сеп 22

Всичко в България ще се опази когато се премахне корупцията по високите етажи на власта и институциите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама