Нова чистка: Служебният кабинет подмени състава на КЗП

11:53, 20 сеп 22 / Политика 25 2379 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Служебното правителство е подменило изцяло състава на Комисията за защита на потребителите с решение от вчера, става ясно от съобщение на досегашния състав на комисията.

Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. На тяхно място за председател на КЗП е назначен Стоил Алипиев, а членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Снимки:БГНЕС

КЗП: Служебният кабинет извърши безпрецедентно нарушение

Според освободените членове на Комисията за защита на потребителите действията на правителството представляват груба намеса в независимостта на контролните органи и надхвърлят правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията.

„Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите“, се казва в изявление на отстранените членове на КЗП, цитирано от БГНЕС.

Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата.

За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции, заявяват още от КЗП.

Припомняме, че още в края на август от КЗП отправиха обвинения, че служебният кабинет атакува регулаторния орган – оказва политически натиск и блокира работа му. Още тогава ръководството на комисията обяви, че правителството цели да смени състава ѝ.

Министърът на икономиката: Тези хора се занимават само с политика вместо да работят

„Тези хора се занимават само с политика вместо да работят“. Така министърът на икономиката Никола Стоянов мотивира рокадата.

„Миналата седмица достигнаха до мен сигнали, които много ме притесниха – в някои от регионалните им звена са назначени хора с криминално минало, които под рамката на КЗП развиват най-вероятно незаконна дейност. Освен че са уволнявани експерти с дългогодишен опит и са назначавани партийни калинки, които въобще не отговарят на условията за заеманите длъжности (…) сигналите, които получаваме са страшно много. Тези хора категорично отказаха да работят с министерството“, обясни той в понеделник вечерта в ефира на БНТ.

Стоянов посочи още, че КЗП няма право да извършва проверки за продажбата на райски газ, тъй като само здравните органи и РЗИ имат право да извършват химически проверки. Според него подобни акции и повдигане на теми са били използвани с политически цели. Проверките за райски газ бяха шумно анонсирани от предшественичката на Стоянов на поста – Корнелия Нинова, с която водят открита война. В първите дни на август проверките бяха прехвърлени на РЗИ.

Много проверки, нулеви нарушения

В последната година на нарастваща инфлация КЗП само констатираше фактите, но не успя да предприеме никакви съществени мерки.

От отчета на КЗП за Лято 2022 става ясно, че регулаторът не е отчел нарушения в цените на стоки от първа необходимост и горивата, пише „24 часа“.  По темата „райски газ“ в рамките на 2 седмици са извършени 417 броя проверки в търговски обекти, при които са открити нарушения в 14 магазина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама