Разбиха канал за трафик на мигранти, свързан със загиналите бургаски полицаи

16:38, 20 сеп 22 25 2014 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Канал за трафик на мигранти е разбит при спецоперация на полицията и прокуратурата. Извършени са обиски и арести в Пловдив, Харманли, Хасково и Средец, предаде БТА.

Задържани са 12 души, сред които и ръководителят на канала - 30-годишен сириец. Трима от задържаните са чужденци, а останалите са българи от Пловдив, Харманли, Хасково и Средец. Освен това са били открити и 22 нелегални мигранти в Средец. Това съобщи на пресконференция зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Сириецът е със статут на постоянно пребиваващ у нас. Той живее в Пловдив, където работи в голямо местно дружество. Има данни за връзка между сириеца и бежанците, които са били в автобуса при трагичния инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицаи.

Един разграден двор, наречен България

Припомняме, че полицаите от Първо РПУ в Бургас Атанас Градев и Йордан Илиев загинаха преди няколко седмици при опит да спрат автобус, превозващ 47 нелегални мигранти от Сирия. Патрулката им бе ударена от рейса без опит за спиране. След трагедията бяха арестувани трима сирийци. Шофьорът Омар Андан твърди, че е 15-годишен, но според прокуратурата има доказателства, че младежът е пълнолетен и ще бъде обвинен като такъв. След трагедията се появиха подозрения, че групата сирийци са използвали работещ отдавна канал. Вътрешният министър Иван Демерджиев призна, че има и данни за участие на служители на МВР.

Всеки мигрант плащал по 3000 евро

В схемата участват и две лица от Истанбул, с които сириецът е държал постоянна връзка. Мигрантите са събирани в Истанбул и прекарвани през територията на нашата страна срещу 2000-3000 евро. Парите са превеждани по банкова сметка. Организаторът разпределял парите по долните звена за транспорт и логистика. 

Често шофьорите са случайно набелязани от чуждестранен произход, но и българи. Те взимат чужденците, които са преминали нелегално границата, карат ги в Пловдив или София и после мигрантите се насочват към Западна Европа.

Едновременно с операцията в Пловдив е проведена и акция в Сливен, съобщиха от полицията. При нея са арестувани деветима заподозрени в каналджийство. При претърсванията са иззети 10 автомобила, ползвани за превоз на чужденците. Открити са множество регистрационни табели.

Част от заподозрените са се опитали да избягат. Имало преследване преди ареста им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама