Путин обяви частична мобилизация в Русия

10:40, 21 сеп 22 25 3119 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. 

Това е първата мобилизация в Русия от Втората световна война насам.

Той заяви, че мобилизацията има за цел защита на родината, нейния суверенитет и териториална цялост, както и защита на руския народ и хората в „освободените“ украински територии. 

Путин обясни, че военната служба ще бъде само граждани от запаса. Призованите на служба граждани на страната ще преминат допълнително обучение с отчитане на опита от спецоперацията. Те ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, които служат по договор, каза Путин.

Президентът каза още, че мобилизационните дейности ще започнат днес - 21 септември.

Западът иска да разруши страната ни

Путин добави, че целта му е да освободи Донбас и че повечето хора в региона не искат да се върнат под това, което той нарече „иго“ на Украйна.

„Западът иска да разруши страната ни. Не желае мир между Украйна и Русия и води ядрено изнудване срещу нас, нашата цел е да освободим Донбас“, заяви руският лидер.

Той се обърна към Запада с думите, че ще се използват всички ресурси за защита на руския народ, както и че Русия разполага с много оръжия, с които да отговори и това „не е блъф“.

По думите на Путин украинският народ е превърнат в пушечно месо. Той също така изрази подкрепа за обявените вчера референдуми за присъединяване към Русия в украинските райони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Новината за частична мобилизация идва на фона на контраофанзивата на Киев в източната част на Украйна. Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен, предаде БТА.

Целта на Русия е да прати 300 000 резервисти на фронта

„Частичната мобилизация е необходима преди всичко за контролиране на 1000-километровата контактна линия (с Украйна) и освободените територии“, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред телевизия Русия 24.

Той обясни, че мобилизизационният ресурс на Русия е 25 милиона души, като само 1%, процент и малко от тях ще подлежат на обявената сега мобилизация - около 300 хил. души. Това са хора, които са служилив армията, имат военна подготовка и боен опит, предаде БТА.

„Това са резервисти. Това не са някакви хора, които никога не са виждали или чували нищо за армията, това наистина са хора, които: а) са служили; б) имат военна квалификация; в) имат боен опит“, каза Шойгу

„Самата линия на съприкосновение, която може да се нарече както фронтова, така и контактна, е дълга повече от 1000 километра. Естествено, това, което е там, по тази линия, трябва да бъде защитено, тези територии трябва да бъдат контролирани. И, разбира се, това е смисълът на тази работа - имам предвид частичната мобилизация“, допълни той.

Военният министър каза, че при никакви обстоятелства няма да има мобилизация на студенти, които учат във висши учебни заведения. Освен това лицата, които в момента са на наборна военна служба, не подлежат на мобилизация и няма да бъдат изпратени в зоната за военни действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ewiak Ryszard 20:07, 21 сеп 22

Накъде отиваме сега? В Книгата на пророк Даниил четем: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също военни действия и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия]. И ще влезе на юг [поради етнически конфликт (Матей 24:7)], но няма да бъде като преди и като след това [тези военни действия няма да доведат до ядрена война. Тази война ще започне едва след завръщането на северния цар]." (11:28,29) И едва тогава ще се стигне до намеса на САЩ и световна ядрена война. (Даниил 11:30) Това ще бъде взаимно клане с помощта на могъщ меч. (Откровение 6:4) Исус обяснява: "Неща страшни [φοβητρα] както [τε] и [και] извънредни (свързани с необичайни явления) [σημεια] от [απ] небето [ουρανου] мощни [μεγαλα] ще има [εσται]." (Лука 21:11) Някои древни ръкописи съдържат думите "и студове" (днес я наричаме "ядрена зима") [και χειμωνες], а в Марк 13:8 "и безпорядъци" (хаос) [και ταραχαι]. Също така ще има значителни тресения по дължината и ширината на регионите (в резултат на взрива от ядрени оръжия), недостиг на храна и епидемии. Това няма да бъде Армагедон. Но всичко това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:8)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама