Руснаците трескаво питат Google как да напуснат родината си

15:09, 21 сеп 22 / Свят 25 2664 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Как да напусна Русия? или „Как уехать из России? - тази фраза се оказа една от най-търсените в търсачката Google часове преди очакваната реч на руския президент Владимир Путин снощи. В свой материал изданието „Форбс“, цитира данните на търсачката „Google Trends“, пише bTV. 

Путин обяви частична мобилизация в Русия

Сред търсените фрази са и: „Как да напусна страната по време на мобилизация?“, „Как да отида в Казахстан?“, „Как да напусна Русия без паспорт?“, „Как да отида в Турция“, „мобилизация“, „задграничен паспорт“ и т.н. 

Полетите от Русия се разпродадоха

Междувременно полетите с еднопосочен билет от Русия се разпродадоха буквално за минути, след като по-рано днес руският президент Владимир Путин обяви незабавната мобилизация на 300 000 резервисти, предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА.

Обръщението на Путин, излъчено рано сутринта на запис, предизвика страх и паника, че на мъжете, годни да носят оръжие, повече няма да бъде разрешено да напускат страната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери, че мобилизацията ще бъде ограничена само до тези, които имат опит като професионални войници и че студенти и наборници няма да бъдат свиквани под знамената.

Въпреки това „Google Trends“ показа рязко увеличение на търсенето в „Авиасейлс“ (Aviasales), най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети.

След мобилизацията в Русия: Има ли заплаха за България?

Данните на сайта показват, че всички директни полети от Москва до Истанбул и Ереван са напълно разпродадени. И двете страни не изискват визи на руските граждани. Няма билети и за някои полети с прекачване, като например през Тбилиси, а същевременно най-евтините билети до Дубай струват 300 000 рубли (5000 долара), или пет пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

От „Аерофлот и свързаните с него компании „Россия и „Победа посочиха, че работят в обичаен режим и не са въвели никакви ограничения при породажбата на билети, се посочва в прессъобщение на авикомпанията, цитирано от ТАСС.

Припомняме, че вчера самопровъзгласилите се за независими републики Донецка народна република и Луганска народна република обявиха, че ще проведат референдум между 23 и 27 септември за присъединяване към Русия. Такива референдуми се готвят и в окупираните територии на Запорожие и Херсон. 

Малко по-рано пък руският парламент одобри законопроект, с който се затягат наказанията за престъпления като дезертьорство и отказ от участие в мобилизация.

Днес Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия, а изявлението му бе излъчвано от руската държавна телевизия. Той заяви, че мобилизацията има за цел защита на родината, нейния суверенитет и териториална цялост, както и защита на руския народ и хората в „освободените“ украински територии. Путин обясни, че военната служба ще бъде само граждани от запаса. Призованите на служба граждани на страната ще преминат допълнително обучение с отчитане на опита от спецоперацията. Те ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, които служат по договор. И обясни, че мобилизизационният ресурс на Русия е 25 милиона души, като само 1%, процент и малко от тях ще подлежат на обявената сега мобилизация - около 300 хил. души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама