Отпадна българското предложение за „Оскар“

16:26, 21 сеп 22 / Култура 25 2445 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Филмът „Майка“, който бе българското предложение за „Оскар“, няма да бъде допуснат до номинациите. Причината - съдържал „към три минути повече английска реч от допустимите 50% за международен филм“. Това обяви във Facebook режисьорът на филма Зорница София Попганчева. Така Националният филмов център (НФЦ) ще трябва да избере нов кандидат за категорията „Чуждоезичен филм“.

Ето кое е българското предложение за „Оскар“

„Розовият облак с Оскарите и мечтите по тази тема приключиха за нас снощи. Стана с обаждане от най-деликатния директор на НФЦ, 5 минути след като е получил писмо от Академията до НФЦ, че нашият филм „Майка“ има към три-четири минути повече английска реч от допустимите 50% за „международен филм“ (international feature). Според тези сметки, не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години“, пише тя. 

Зорница София изтъкна, че приема тази изненада, но по думите ѝ никъде в сайта на Академията не се обяснява как точно се измерва тази реч. „След като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип“, разказа режисьорът. 

Съжалявам, че Академията не са съгласни да се състезаваме с „международните филми“, и особено ми е тъжно, защото това е не поради творчески причини, а заради някакви цифри, които никой не знае как се получават и какво значат“, коментира тя.

„Филмът „Майка“ си е пак същият филм, направен с актьори, инвестирали се на 1000 процента и екип-нинджи от България, Хърватия и Германия в едни доста сложни условия. Независимо дали има три минути повече английски реч или 1 и половина минута повече български плюс суахили, за мен той говори на езика на сърцето. Това, че има английска реч е обусловено от автентичната история на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения, където по една случайност никой не говори български. Филмът не е и американски, доколкото разбирам. Но според Академията не е и международен. Може да е извънземен. Той говори на езика на сърцето главно заради Дария Симеонова, Леон Лучев, Перис Уамбуи, Стив Матиас, Дария Димитрова, Ламар Мунене и нашия прекрасен екип, на който безкрайно благодаря“, подчертава Попганчева.

Мария Бакалова оглави комисията за българско предложение за „Оскар”-ите

На мен лично ми се плаче, защото видях за втори път след „Мила от Марс“, който също беше българския избор за наградите на Академията, как у нас тази селекция значи много - за екипа и актьорите ми, за съседите ми в кооперацията дори, за хора по улиците, които ми пожелаваха успех в Щатите. Реално да се избере български представител от общо 8 български филма през тази година е несравнимо със селекция в А-категория фестивал, каквито имаме вече две за филма „Майка“, където се избират 12-ина филма от няколко хиляди кандидатстващи филма от целия свят. Това е специфика ясна предимно в киносредите, където селекциите в конкурсните програми на А-фестивалите са професионално признание, за което сме благодарни“, добави още режисьорът. 

Зорница София пожела на следващия български филм, който покрива тези технически изисквания голям успех, защото трябва да имаме български представители на всяко едно значимо филмово събитие и защото колкото повече български филми се гледат по света, по-леко е за идващите в бъдеще“. „Аз лично ще стискам палци на всеки български филм и на следващия ми колега“, обеща тя. 

„Майка“ беше номиниран от комисията в НФЦ, председателствана от Мария Бакалова, в началото на септември. Той е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“. Филмът ще стартира на фестивала „Златна Роза“ във Варна на 24-и септември, после бе в конкурсната програма във Варшавския фестивал на 20 октомври, а след това е в Котбус, Германия. Ще бъде излъчен и на откриването на „Киномания“ на 17 ноември в зала 1 на НДК, после е в Хага. А кината по филма в страната излиза през януари.

Кои са другите български предложения за „Оскар“?

Другите предложения за „Оскар“ през тази година са: „Борсови играчи“ на режисьора Георги Костов, „Бягство“ на Виктор Божинов, „В сърцето на машината“, режисиран от Мартин Макариев, анимацията „Меко казано“ на Анри Кулев, „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Косев, „Рибена кост“ на Драго Шолев, „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов и „φ 1.618“, режисиран от Теодор Ушев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама