За българщината граници няма

12:00, 22 сеп 22 25 2392 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Втори Общобългарски фестивал на българските дружества, училища и фолклорни формации се проведе в Kensington Town Hall в Мелбърн. Събитието е посветено на 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Австралия.

Фолклорът е едно от нещата, което ни определя като народ. Той ни обединява и сплотява, особено, когато живеем в чужбина. Щастливи сме, че можем да подарим и споделим тази идея с всички българи в Австралия и Нова Зеландия. Мелбърн има своя принос и потенциал и го доказа за втори път. Този фестивал е наше общо българско дело, което се надяваме да продължим да провеждаме на всеки три години, сподели за рубриката БГ Свят на БТА Соня Арабаджиева - ръководител на фолклорна група Българи” от Мелбърн, която е основен инициатор и организатор на фестивала.

Общобългарският фестивал бе открит от посланика ни в Канбера Светлозар Панов. Той прочете поздравителен адрес от българския министър на външните работи Николай Милков. Връзките между народите на България и Австралия имат дълги традиции, датиращи още от края на 19-и век. Тогава в Австралия пристигат първите български заселници. И така до днес. В поздравителния адрес е изтъкнат същественият принос на българските общности, църковни общини, училища и организации за доброто име на страната, както и за съхраняването и предаването на традициите през поколенията. От Агенцията за българите в чужбина също поздравяват българите по повод откриването на фестивала.

Фестивалът в Мелбърн събира българите от цяла Австралия и от Нова Зеландия. Идват наши сънародници от Аделаида, Сидни, Брисбън, Канбера и Окланд. Програмата е музикална, танцова и певческа. Пресъздаден е традиционен сватбен ритуал, а сватбеното хоро обединява всички на сцената. Българска празничност внасят и домашно приготвени специалитети от родната кухня. Най-харесвани от гостите са зелникът с праз и коприва и бисквитената торта, които свършили за минути. Географските съседи на България – Сърбия и Гърция, също присъстват дори в Австралия. Две гръцки и една сръбска група се включват със свои изпълнения.

Първият Общобългарски фестивал се проведе през октомври 2019 г. Повече за него ви разказахме в статията „Ръченица на другия край на света“. Вторият фестивал успява да затвърди постигнатото от първия и да го надгради. Българите уверено показват традициите си с празник за всички сетива, за да завоюват свое достойно място в мултикултурна страна, каквато е Австралия. Доказателство за това е присъствието на комисар Силвия Ренда от Мултикултурната комисия на щата Виктория, която е сред официалните гости на фестивала.

Фолклорът ни свързва повече от всичко друго. В миналото ни е помагал да съхраним националната ни идентичност през вековете. Помага ни в тази мисия и в настоящето, когато много от нас живеем извън пределите на родината ни”, казва ни Соня Арабаджиева и от сърце благодари на всички изпълнители и гости на фестивала, на всички, които подкрепят и помагат на българските каузи в Австралия.

За българщината граници няма. И на другия край на земното кълбо българите са истински себе си, само когато са сред свои. Хванати за ръце на хорото, те са едно. Именно традициите ни правят народ, показват ни дълбоката заедност – тази отвъд географията. И независимо, че при едни слънцето изгрява, когато при други залязва, ние сме все наши...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:27, 22 сеп 22

Разнообразие,колоритност , мъдрост ,мир - това е българския фолклор! С благодарност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама