„ЕСТАТ“: ГЕРБ увеличават преднината си пред ПП

14:45, 23 сеп 22 25 2221 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

8 партии имат шанс да влязат в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Преднината на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната“ пък е 9,3%. Това сочат резултатите от последното социологическо проучване на изследователска и консултантска компания „ЕСТАТ“. 

Проучването е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.

Според агенцията в подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на ПП, според данните, също изглежда сигурна, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към „Възраждане“, могат да доведат до разместване.

ГЕРБ-СДС получават 26,1% подкрепа, а „Продължаваме промяната“ - 16,8%. Оспорвано е и третото място в парламента - за ДПС биха гласували 10,3%, за „Възраждане“ 10,1%, а за БСП - 9,3%. След тях е „Демократична България“ с 6,9 на сто. „Български възход“ и „Има такъв народ“ са близо до 4-процентната бариера

Графика: „ЕСТАТ“

Изследването показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Борисов, дори като първа сила, на разлика от останалите, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, посочват от „ЕСТАТ“.

Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо. Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива. Това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември. Данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38 на сто от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина, отбелязват от консултантска компания. 

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София. 70 на сто от избирателите са твърдо решили кого да подкрепят. Техният дял е значително над средния сред хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са направили избора си, но вероятността повечето от тях изобщо да гласуват, както и да концентрират вота си предимно в една политическа сила е само теоретична, пишат още от „ЕСТАТ“.

Изследването показва също така, че две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията на първо място.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ivo 14:50, 23 сеп 22

ДО ИЗБОРИТЕ ЩЕ СТАНАТ 15% ПРЕДНИНА ЗА ГЕРБ - СДС !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама