50 години от първия световен рекорд в българската атлетика

14:56, 23 сеп 22 / Спорт 25 2364 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете

Историческото постижение е регистрирано на турнира в Загреб с коремно претъркалящ стил и то само 20 дни след олимпийските игри в Мюнхен, където българката остава със сребро при съмнителни от съдийска гледна точка обстоятелства.

На тържеството в Музея на спорта днес присъстваха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, други легендарни състезатели и треньори, деятели на спорта, журналисти и общественици. В емоционалното си изказване Благоева припомни станалото през есента на 1972 г. в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са ѝ помагали през годините, след което бе отличена от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия „Васил Левски“, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният ѝ край и др.

Йорданка Благоева дари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 г. световния рекорд от 194 см, съобщиха от Българския олимпийски комитет. 

Много вълнуващата бе и срещата на Благоева с друга именита атлетка от това време. Диана Йоргова, също останала със сребро при съмнително съдийство на олимпиадата в Мюнхен, лично поздрави своята дългогодишна съотборничка и приятелка, като ѝ пожела здраве и късмет, преди да ѝ връчи китка здравец, пишат още оттам.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ИАнгелов 09:40, 24 сеп 22

Пожелавам здраве и дълголетие! Огромен ШАМПИОН и човек!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама