Указ на Путин: По 10 години затвор за дезертьорство и отказ от мобилизация

19:08, 24 сеп 22 25 2303 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По 10 години затвор за дезертьорство и отказ от мобилизация ще получават руските войници. Това става ясно от подписан днес указ на руския президент Владимир Путин. Това се случва три дни, след като президентът обяви частична мобилизация за войната в Украйна.

Законовите промени въвеждат за първи път понятията „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“ в руския Наказателен кодекс, пише Клуб Z.

Затвор или фронт - дилемата за задържаните протестиращи в Русия

Според закона „доброволното“ предаване в плен се наказва с до 15 години затвор. Но ако е първо нарушение на извършителя, той „може да бъде освободен от наказателна отговорност, ако е взел мерки за освобождаването си, върнал се е в своята военна част или на служба и не е извършил други престъпления, докато е бил в плен“, пише в законопроекта, публикуван на уебсайта на Държавната дума.

Дезертьорството по време на мобилизация или военно време ще се наказва с до 10 години затвор, докато тези, които се отказват от военна служба, рискуват по тригодишни присъди затвор.

Законът предвижда и наказание до 15 години затвор за грабежи по време на война и мобилизация. Законопроектът, който беше внесен от депутатите от всички партии на Думата, беше бързо приет от двете камари на руския парламент тази седмица.

Според Кремъл, Путин е подписал днес и закон, който улеснява получаването на руско гражданство от чужденци, които се записват в армията за поне една година. Това става в момент, когато Москва търси всякакви начини, по които да привлече повече мъже, които да се бият в Украйна, предава БТА като се позовава на АФП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама