Исторически избори в Италия: десните печелят

08:40, 26 сеп 22 / Свят 25 1967 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерката на партия „Италиански братя“ Джорджа Мелони заяви, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА. Воденият от нея съюз постига убедителна победа на парламентарните избори според прогнозните резултати.

Сега е време да поемем отговорност“, каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. „Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали“. Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

„Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя“, добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.

Левите признаха поражението 

Лявоцентристката Демократическа партия призна поражението си на вчерашните парламентарни избори в Италия, предаде още АНСА, цитирана от БТА.

„Не можем да не признаем победата на десницата, предвождана от Джорджа Мелони, предвид данните, наблюдавани до момента“, заяви на пресконференция Дебора Сeракиани, отговорничката по партийната дисциплина на Демократическата партия в долната камара на парламента.

Това е една тъжна нощ за страната“, добави тя.

Ръководената от Енрико лета партия получава 18,1-19,4 процента от гласовете, а предвожданата от нея лявоцентристка коалиция е с актив от 25-26 процента. 

Рекордно ниска избирателна активност 

Избирателната активност на парламентарните избори в Италия е била 63,95 процента. Това предаде АНСА, като се позова на данни на министерството на вътрешните работи от 7901 от общо 7904 населени места.

Вчера бе регистрирана най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в историята на Италия. Тя е с около 9 процентни пункта по-слаба от тази на вота през 2018 г., когато гласуваха 73,01 процента.

Съюзът от десни формации, в който влизат партия „Италиански братя“ на Джорджа Мелони, „Лига“ на Матео Салвини и „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони, печели между 41 и 45 процента от вота. Партията на Мелони беше единствената голяма политическа сила, която не подкрепи правителството на националното единство на отиващия си премиер Марио Драги.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5 процента от гласовете. Според политолози лидерът на Демократическата партия Енрико Лета е един от големите губещи тази нощ, заедно със Салвини, тъй като нежеланието му да сключи сделка с Движение „Пет звезди“, след като то предизвика разпадането на коалицията на премиера в оставка Марио Драги, сега изглежда грешка. От друга страна, решението на бившия премиер и лидер на „Пет звезди“ Джузепе Конте да се кандидатира сам изглежда се е отплатило, тъй като прогнозите са партията да получи 16-17 процента от гласовете. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама