Протестантите в Северна Ирландия намаляват: какво значи това

11:47, 26 сеп 22 / Свят 25 1921 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За първи път католиците в Северна Ирландия са повече от протестантите, сочат данните от последното преброяване на населението, които бяха публикувани в четвъртък. Резултатите показват, че около 45,7 от жителите на британската провинция определят себе си като католици, а 43,5 на сто - като протестанти или пък изповядващи друго направление на християнството. През 2011 г. делът на протестантите и католиците е бил съответно 48  и 45 процента.

Това би могло да засили дебатите за отделянето на региона от Великобритания и обединяването на Ирландия в един и без това напрегнат политически момент. Експертите обаче предупреждават също така, че няма строга корелация между религиозната принадлежност и политическите убеждения, отбелязва вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Тези резултати са още един ясен сигнал, че на острова се случва историческа промяна“, заяви лидерката на ирландската националистическа партия „Шин Фейн“ Мишел О'Нийл, цитирана от „Ройтерс“. Тази година „Шин Фейн“ за първи път стана най-голямата политическа сила в парламента на Северна Ирландия.

Промяната в съотношението между броя на протестантите и на католиците настъпва един век след създаването на британската провинция, в която в началото преобладават пробритански настроените протестанти - т. нар. юнионисти. Те се противопоставят на новата независима ирландска държава на юг, която е населена предимно от католици.

Историческа справка

Разделението в Северна Ирландия датира от 17-и век, когато протестанти от Шотландия и Англия биват заселени в североизточната част на острова, за да укрепят властта на английската корона.

В хода на Първата световна война Британска империя отслабва и в един момент се оказва изправена пред въоръжена борба за независимост на Ирландия. През 1916 г. избухва т. нар. Великденско въстание, което е първата въоръжена акция на ирландските революционери. През 1918 г. „Шин Фейн“ печели изборите, а Ирландската републиканска армия (ИРА) повежда война за независимост, която завършва през 1922 г. с договор между Ирландия и Великобритания за частична автономия. По този начин 26 от 32-те ирландски графства се отделят от Обединеното кралство и образуват Ирландската свободна държава (от 1948 г.– Република Ирландия), а 6 графства остават под британска власт под названието Северна Ирландия, чиито вътрешни работи се управляват от делегирано правителство в Белфаст.

В периода 1921-1972 г. в Северна Ирландия не спира борбата за отделяне от Великобритания, а през 1998 г. Лондон и Белфаст сключват споразумение, което предвижда свободното движение на хора и стоки между Великобритания и Северна Ирландия. Пред предходните три десетилетия сраженията между ирландските националисти и лоялистите протестанти отнемат живота на над 3000 души.

Когато Великобритания водеше преговори за излизането си от ЕС, статутът на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия се очерта като един от най-спорните въпроси. Около 88 процента от северноирландците гласуваха против Брекзит по време на референдума през 2016 г., отбелязва агенция Блумбърг. 

Ще доведат ли последните демографски промени до обединението на двете Ирландии?

От създаването на Северна Ирландия досега протестантите винаги са били са повече от католиците, но оттогава насам протестантското мнозинство бавно започва да намалява, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Първоначално това се обяснява с факта, че Католическата църква, за разлика от Протестантската, насърчава създаването на многодетни семейства. Влияние обаче оказват и икономически фактори, като например намаляването на работните места в промишлеността, които са били заети предимно от протестанти.

Демографи отдавна прогнозират, че в рамките на едно поколение католиците може да станат електорално мнозинство, отбелязва „Ройтерс. Не всички католици обаче се определят като националисти и не всички протестанти - като юнионисти.

Например избиратели от двете направления на християнството подкрепят партията „Алианс“, която през май удвои броя на местата си в парламента. Освен това при последното преброяване делът на хората, които се самоопределят като атеисти, е скочил от 10 на 17 процента.

Най-новите данни показват още, че 32 на сто от анкетираните се самоопределят единствено като британци. Това представлява чувствителен спад спрямо от 2011 г., когато делът на тази група е възлизал на 40 процента. Същевременно сега 29 процента от анкетираните се самоопределят като ирландци, докато през 2011 г. тази група е наброявала 25 процента.  

По всички демографски и дори политически показатели ... нещата не изглеждат добре за мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство“, казва Джон Тондж, преподавател по политология в Ливърпулския университет, цитиран от „Ройтерс“.

Вървим ли към обединение на Ирландия? Не, но резултатите от преброяването са значими и имат последици за съюза. Всеки, който твърди обратното, се заблуждава“, заявява политическият коментатор от Демократичната юнионистка партия Сара Крайтън, цитирана от в „Файненшъл таймс“ и БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама