Сражения в последния ден от референдумите в окупираните украински региони

09:16, 27 сеп 22 25 2347 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Днес е последният ден от така наречените „референдуми“ в украинските области Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие, които съставляват около 15 процента от Украйна. Нито една от областите не е напълно под контрола на Москва. Резултатите вероятно ще бъдат обявени още днес, а утре Държавната Дума да премине към обсъждане на анексията на окупираните украински територии, съобщава РИА новости, цитирана от БНР.

В петък се очаква президентът Владимир Путин да произнесе официална реч и да подпише анекс за присъединяването на областите. Киев и Западът отхвърлиха допитванията като измама и заявиха, че няма да признаят резултатите.

„В активни бойни действия“: четвърти ден референдуми в окупираните територии

Сражения в последния ден от референдумите

Сражения съпътстват последния ден от така наречените референдуми за присъединяване към Руската федерация. За сблъсъци съобщават информационните агенции в района на Харков, фокусът на украинската контраофанзива този месец. Украинските сили продължават с опитите за изваждане от строя на четири моста и и така да прекъснат линиите за доставки на руската армия на юг. Южното командване на украинските въоръжени сили съобщи рано тази сутрин, че контранастъплението в Херсон е довело до загуби на противника от шест танка, пет гаубици, три зенитни установки и 14 бронирани машини. Загинали са 77 военнослужещи. 

Специален международен трибунал за руските военни престъпления

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в късното си видеообръщение, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления. Проектът е бил представен пред посланиците на 30 партньорски държави. Зеленски каза, че регионът на Донецк на изток остава основен стратегически приоритет на неговата страна. 

Трудността да се преследва Русия за това престъпление е, че съществуващите международни правни инструменти не са достатъчни. Затова е необходимо, да се създаде специален международен трибунал. И ние работим по този проект с педантично внимание към детайла. Нямам съмнение, че този съд ще бъде създаден. И всички, които започнаха престъпната война срещу Украйна и свободата в Европа, ще бъдат подведени под отговорност, обяви той.

Масовото бягство на мъже от Русия продължава

Според данни на руски опозиционни медии над 260 000 мъже са напуснали Русия след като президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Опашките в посока Грузия са достигнали над 3000 автомобила и се е чакало две денонощия за преминаване на границата, информират руски държавни медии, цитирани от БНР. 

Властите във Финландия съобщиха, че в почивните дни в страната са влезли 17 000 руснаци - два пъти повече от предишния уикенд. 

Кремъл призна, че са допуснати грешки при частичната мобилизация

И едно закъсняло признание…

Междувременно в Кремъл признаха, че се допускат грешки в мобилизацията, включително връчване на повиквателни заповеди на мъже без военен опит или със социален статут, който ги освобождава от военна служба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама